ГЕРБ и ДПС ремонтираха бюджета на първо четене

Нели Чолашка 29 юли 2014 в 20:52 4110 5

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС на първо четене беше приета актуализация на държавния бюджет, предложена от правителството на Пламен Орешарски. От БСП викаха "Горчиво" при гласуването.

Още при внасянето на законопроекта социалистите се обявиха категорично против предложения сериозен ремонт на бюджета. Те се обявиха само за промяна на бюджета на Здравната каса.

След приемането на промените в бюджета на здравната каса днес и почивката те поискаха поименна проверка и излязоха от пленарната зала, но кворум имаше.

След близо 3 часа дебати те отново се опитаха да поискат поименна проверка преди гласуването, но се оказа, че вече нямат време и зам.-председателят Алиосман Имамов (ДПС) не им позволи никакви процедури.

Дебатът започна с взаимни упреци между ГЕРБ и БСП кой от тях се маже с "вазелин и олио".

Цецка Цачева от ГЕРБ призова за по-умерен тон: "Кой е прав и кой крив ще ни оценяват на 5 октомври".

Социалистите няколко пъти обявиха, че се дава "празен чек" на служебния кабинет и всичко се прави за предизборната кампания на ГЕРБ и ДПС. Те заплашиха, че ще дадат актуализацията на Конституционния съд. 

„По отношение на приходите – когато беше планиран бюджетът, не беше планиран с презумпцията, че ще имаме предсрочни парламентарни избори и шест месеца, през които на практика няма да имаме нормален политически живот и възможност да се правят реформи и да се провеждат политики. Тогава няма как да бъде изпълняван бюджет, независимо как е оформен”, обясни финансовият министър Петър Чобанов.

По неговите думи бизнесът е спрял да работи и е оттеглил доверието си в бизнес средата.

Кабинетът предлага увеличение на дефицита от 1.8 до 2,7 процента и ръст на тавана на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

Увеличаването на дефицита се налага заради намаляване на приходната част с 500 млн. лв. и допълнителните 225 млн. лв. за Здравната каса. Ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ.

Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

По предложение на Менда Стоянова срока за внасяне на предложения между първо и второ четене се съкрати на 3 дни. Първо предложението беше за 2 дни и беше прието заради факта, че от петък депутатите са във ваканция. После обаче Йордан Цонев от ДПС предложи ваканцията на парламента да започне от 5 август.

На второ четене промените в държавния бюджет и в бюджета на Здравната каса ще бъдат гласувани на извънредно заседание в понеделник - 4 август. Тогава ще се гласува и внесеното от ГЕРБ предложение служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови