ГЕРБ и ДПС напуснаха Съвета по сигурността, Лукойл можел да премине на неруски петрол вчера

Йорданка Веселинова 16 ноември 2023 в 10:13 3942 4

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев

Коалицията ''Путин'' е факт, от Москва командват правителството, каза след края на Съвета по сигурността в Министерски съвет председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат заяви, че по време на срещата не са чули никакви доводи в подкрепа на дерогацията.

Пеевски съобщи, че санкциите са били нарушавани, а Агенция "Митници" не си е вършела работата. Той обеща, че ще сезира прокуратурата и ДАНС утре. По думите му 60% от количествата нефт е насочена към дестинации, извън Украйна. Той определи казуса като "чудовищна далавера", ощетила българите, а престъпният руски режим спечелил под благосклонния поглед на българското правителство.

"Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България. Видя се, че ще има гласуване в парламента. ПП си отстояват сроковете за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП. Това е ясното от днес. Коалицията "Путин е факт". Ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българският парламент и българското правителство. Просто съм много огорчен от това", каза той. 

Пеевски не даде отговор на въпроса дали се е променила позицията на ДПС за вота на недоверие и дали ще свалят кабинета още днес.

Съветът по сигурността при премиера Николай Денков не успя да убеди и ГЕРБ да задържи дерогацията за руски петрол и петролни продукти до 2024 г.

Представителите на ГЕРБ-СДС на срещата Делян Добрев и Десислава Атанасова по-рано също напуснаха преждевременно заседанието. Причината е докладът на ДАНС, в който станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол. 

Според Делян Добрев "Лукойл" променя решението си, виждайки гласуванията в зала, при които с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок. Той добави, че  "Лукойл" е продавала и претоварвала танкери. По думите му в определени месеци 50 процента от горивата са изнасяни, като не е ясно къде са отивали.

Десислава Атанасова също заяви, че "импровизирания" Съвет по сигурността е загуба на време, защото потвърждавал всичко, което от ГЕРБ твърдяли - че се печели на гърба на българските граждани. По думите ѝ единственото разумно в момента е НС да отмени дерогацията. Тя допусна, че е възможно поискания срок от Делян Пеевски и Делян Добрев срок от три дни може да бъде разширен до 30 дни.

Премиерът Николай Денков свика извънреднто заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Във вторник на енергийна комисия проектозаконът не мина. Очаква се по-късно днес той да се гласува и в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

16.11 2023 в 14:25

популизма е заразен, за съжаление, махнеш ли рязко, ще има качване на цени и бай гласоподавател почва да показва как се мята от партия на партия.

Шиши с тез грандиозни лозунги много се праска

А че Путин влияе на икономиките в ЕС и без да е купил политик, е ясно. Кранчето на петрола и газта е мощно, през роптането на гласоподавателя.

Тънък познавач на слабостите в демократичния процес е Путин.

135

3

Far Rider

16.11 2023 в 14:08

на всички е ясно, че пишещите тук са основно поддръжници на ПП и академичния денк Денков! Истината е, че са европейци на думи. Но, Бог е казал: по делата им ще ги познаете! Академичния денк крещя, вика, че зърнарите са терористи. Обаче се извини и им напълни джобовете с нашите пари. Плака със сълзи сополи, че няма да затвори ТЕЦ-овете и мините и противно на споразуменита с ЕС ще продължим с въглищата и нерентабилните централи. И не е само това. А сега ми слагайте минусите защото искам не просто една партия да печели, а цяла България. И не! Не съм комунюнгер!

723

2

user4eto

16.11 2023 в 13:32

Това трябваше да се случи, постепенно. Но Радевичок и служебното не позволиха. Сега искат да не стане изведнъж за да не прецакат българите с рязък скок на цената, който ще е временен но много хора ще го възприемат лошо.
Проблема не Шиши е, че след като вече Украйна сложи в черния списък складовете за горива, Шиши няма далавера. А Следващата далавера за която бленува е да прилапа рафинерията, защото тя е на тезгяха, а той е лаком.

1005

1

ПР

16.11 2023 в 11:55

Дерогацията е важна и е време да се случи.
Правителството трябва да е готово,в бърз порядък,с източници на неруски петрол.По тази насока е нужно много усилено да се работи.Аз джуджето от Кремъл не искам да храня,плащайки на мошетата от Лукойл.
Все се питам,какво беше това бързане и този зор?!
Някой,да налапа стръвта,утре да осъмнем без горива или с яко повишени цени ли?!Т.е.,отново Денков и кабинет,да са виновни за възникнала криза?!
Някаква уловка има в тезите на Д.Добрев и ПееФски-да вярваш точно на тези е безумие.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика