ГЕРБ и БСП пак в спор за европредседателството, този път за това чия да е последната дума

OFFNews 11 юли 2018 в 11:25 1497 0

ГЕРБ и БСП отново влязоха в спор за вече приключилото българско председателство на Съвета на ЕС. Управяляващи и опозиция се скараха за това чия трябва да бъде последната дума след отчета, който ще бъде представен от премиер Бойко Борисов пред депутатите в петък.

От ГЕРБ предлагаха отговорите на министрите да са последна част от представянето на отчета, без депутатите да могат да взимат отношение. Социалистите обаче настояха след въпросите към министрите депутатите да могат да вземат отношение по отговорите, защото така се правело по време на парламентрен контрол. Идеята им беше парламентарните групи да имат право на 2 минути изказване в края на цялата процедура.

Управляващите обаче възразиха и обявиха, че в случая министрите са гостите и те трябва да се изказват на финала. "В последните три парламента никъде не е имало отношение на народни представители след като министрите приключат изявленията си", коментира председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

От ДПС пък поискаха не всеки министър да има по 10 минути за отговори на въпроси, а всички общо да имат толкова. "10 минути за отговор на въпрос са прекалено много. Ако тук се явят всички министри, ще отиде целият петък и заседанието ще се превърне в излишна говорилня", обяви Хамид Хамид.

По време на дискусията за това какви да са правилата по време на отчета от БСП иронично предложиха на тряхната група да бъдат дадени 0 минути за исказвания, а на ГЕРБ да бъдат дадени 20. Идеята обаче беше отхвърлена.

В крайна сметка депутатите решиха премиерът да се отчете в рамките на 10 минути, изказванията на парламентарните групи ще са в рамките на също толкова време, а ако в залата има евродепутати - и те ще имат право да се изкажат.

В парламента ще дойдат и министри, за да отговарят на въпроси. Мнозинството в парламента прие предложението на ДПС това да стане в рамките на общо 10 минути. Отхвърлена беше идеята на БСП депутатите да имат последната дума и отговорите на министрите ще са края на процедурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови