Ген. Янев: Работим на пълни обороти, всичко е под контрол

OFFNews 13 май 2021 в 14:01 3676 0

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, очаквайте информация навременна, честна и открита". Това заяви в началото на първото заседание на новото правителство служебният премиер Стефан Янев.

Той каза и че поне двама от министрите ще говорят пред медиите след края на заседанието - задължение, което кабинетът Борисов-3 от много месеци не спазваше.

Няма министър с положителна проба за COVID-19 в служебното правителство, съобщи още Янев.

Той обясни, че няколко последователни теста за коронавирус са дали отрицателен резултат, а лабораторията, която е отчела позитивната проба, се е извинила за допусната грешка. По-късно думите му бяха потвърдени от съобщение на лаборатория "Геника", откъдето обясниха фалшиво положителния резултат с дефектирал реактив на антигенния тест.

В писмото от лабораторията се посочва, че на 8 май на министър Тодоров е направен ангтигенен тест, който е дал положителен резултат. На 12 май, в резултат на сигнал от Тодоров за направен повторен антигенен тест в друга лаборатория с отрицателна стойност, лаборатория „Геника“ се е самосезирала и е извършила повторно изследване на пробата. Направените антигенен тест и PCR са били отрицателни за COVID-19. След тези резултати от "Геника" са предприели мерки за освобождаване от карантина на транспортния министър, които към 12 май са били изпълнени.

По-рано служебният премиер опроверга информацията в някои медии, че новият транспортен министър Георги Тодоров е нарушил противоепидемичните мерки, появявайки се на клетвата на служебното правителство въпреки положителната проба за коронавирус.

В изявлението си преди началото на първото за кабинета заседание Янев посочи сред приоритетите на първото заседание ваксинационния план и икономическите мерки като уточни, че ресорните министри ще дадат повече информация допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови