Галерия: Румен Радев на аудиенция при папа Франциск

OFFNews 26 май 2017 в 14:17 7420 2

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск

На официална среща днес българският президент Румен Радев бе приет като гост от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Поводът за аудиенцията е традицията всяка година папата да приема представители на страната ни за Деня за славянската култура и писменост.

Радев посети Ватикана веднага след срещата на върха на НАТО в Брюксел, като заедно с българския президент при папа Франциск бяха съпругата на Радев - Десислава Ганчева, тримата министри – Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека – доц. Красимира Александрова, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки и депутатът от БСП Иво Христов. 

Румен Радев е вторият български президент на България, когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римокатолическата църква по случай юбилея на Римските договори.

Румен Радев подари на Папата е подарил на папа Франциск реплика на икона на светите братя Кирил и Методий и е получил от него бронзов плакет, изобразяващ свети Мартин, който загръща с плаща си беден човек.

Визитите във Ватикана по повод 24 май – Денят на славянската писменост и култура, са потвърждение за приноса, който има българският народ към европейската цивилизация, заяви Радев. 

„Светият отец изрази категоричната си увереност, че тази традиция на визити на български делегации във Ватикана е необходима и ще продължи“, добави държавният глава.

„Папата отправи благопожелания към народа ни за здраве и благоденствие“, каза още президентът и сподели, че двамата са имали много интересен и откровен разговор.

По време на аудиенцията са били обсъдени сериозните проблеми, пред които е изправен светът днес. Папа Франциск е отправил послание за търсене на решение на трафика на хора, като е поставил акцент върху борбата с трафика на деца. Според светия отец приобщаването на младите към християнските ценности е пътят за опазването им от изкушенията.

Българският президент ще се поклони на гроба на свети Кирил в античната базилика "Сан Клементе".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови