Радев: Тероризмът простира пипала към Европа, НАТО трябва да противодейства

OFFNews Последна промяна на 25 май 2017 в 17:17 2921 1

Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно. Тероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на НАТО в Брюксел, след като стана ясно, че се очаква Алиансът да се включи официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

Радев подчерта, че засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци.

Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно. Важно е и НАТО да даде политически сигнал към държавите от региона, които наистина се борят с тероризма, че Алиансът е ангажиран и солидарен с усилията им, коментира президентът Радев, цитиран от БТА. 

По повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че е възможно да се преразгледат проектите за модернизиране на армията и да се отложи закупуването на нови изтребители Радев посочи, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не е в интерес на сигурността на България. 

Има решения на парламента. Когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България, коментира той и посочи, че очаква сериозен дебат по темата.

На въпрос за позицията на България на форума на НАТО Радев обясни, че една от основните позиции е препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на Алианса, достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и изразходване по най-добрия начин на тези средства.

Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък трябва да има плавно нарастване до 2024 г. на този желан процент, от страна на всички държави, включително и България, коментира президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови