Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера

OFFNews 25 септември 2022 в 12:08 3173 2

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/архив

Действията на Русия са недопустими, заяви Гълъб Донев

Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя следващата седмица, заради ескалацията на военния конфликт в Украйна. Предполагам, че ще е в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция, заяви пред БНР Донев. 

"Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава", каза той и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия. "Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци", обясни Донев. Служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна: 

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против сме и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила".

Гълъб Донев заяви, че страната ни подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия да продължат, но "ЕС трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните от Европейския съюз. Всички санкции, които тепърва ЕС ще обсъжда, за да наложи, ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях". 

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия: "Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия  в непосредствена близост до границите на България". Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той.

И уточни: Твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви, че трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия, защото никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем.

Между "Булгаргаз" и "Газпром" няма развитие в ситуацията, каза още служебният премиер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

25.09 2022 в 15:07

Каквито и решения да вземете няма да са в полза на България, ще е страх и поклон пред рашисткия агресор и окупатор. Ще целувате краката на Путлер!

3650

1

ImBlack

25.09 2022 в 13:51

Гълъба да си събира партакешите и да отлита за евразийската фашистка кочина, на която служи! Рубладжии гнусен!
 
X

Подкастът на OFFNews