Гаджев и Божанов: Нашите опасения за неефективно изграждане на комуникационна мрежа се потвърдиха

Отправили сме бележки и препоръки към ръководството на Министерството на отбраната и очакваме министър Тагарев да предприеме тези дейности

OFFNews 12 януари 2024 в 14:52 1402 0

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Нашите опасения за неефективно изграждане на мрежата на страната се потвърдиха. Отправили сме бележки и препоръки към ръководството на Министерството на отбраната и очакваме министър Тагарев, когато се върне следващата седмица, да предприеме тези дейности. Ако това не се случи, ни остава да говорим с премиера Николай Денков, посочи председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ). Същото потвърди и председателят на Комисията по електронно управление Божидар Божанов.

Двете парламентарни комисии проведоха съвместно заседание, по време на което бяха изслушани представители на двете ресорни министерства. Те обсъдиха плановете за изграждане, разширяване и съвместно ползване на комуникационната инфраструктура и радиокомуникационни системи, в т.ч. Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация за нуждите на националната сигурност и Стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа 2". 

По темата за потенциално участие на България в мисия за защита в Червено море Гаджев обясни, че каквото и да е участие, извън мисии на НАТО и Европейския съюз, минава през парламента и преди да има решение на НС, няма смисъл да се говори.

"Това, което знам, е, че в цялото военно участие става въпрос за командироването на един човек. Министерството на отбраната нека първо да решат, да информират Народното събрание, тогава да говорят пред обществото“, допълни председателят на комисията по отбрана.

Във връзка с многонационалната бойна група на НАТО той посочи, че се работи от години, но, за да може тя да бъде разширена, трябва първо да се вземат решения на ниво Алианса, както и България да е готова със своята инфраструктура. Това обаче нямало да стане скоро.

Той припомни още, че се обсъждат законодателни промени за доброволния резерв в армията.

"До момента не сме информирани как върви подготовката на този законопроект. Надяваме се да се спази управленската програма и до края на месеца да бъде внесен в Народното събрание", каза Гаджев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика