Цачева след оставката на Хр. Иванов: Днес е хубав ден за българската демокрация

ОFFNews 09 декември 2015 в 19:53 6665 15

"Днешният ден ще остане в историята на парламентаризма с гласуването на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията с огромно мнозинство, няма как този ден да не остане с добро в историята. Днес е хубав ден за българската демокрация".

Това заяви пред БНТ Цецка Цачева, след като днес освен това своята оставка подаде министърът на правосъдието Христо Иванов, а Радан Кънев и Гроздан Караджов от РБ минаха в опозиция на правителството.

Председателят на Народното събрание подчерта, че промяната на основния закон е само част от пакета законопроекти, които са необходими за реализиране на съдебната реформа и изрази надежда, че след днешния ден нещата ще се случат, както са разписани.

Другата седмица предстои трето четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Противно на мненията на тримата от РБ тя смята, че приетите промени в съдебната система са радикални и чувствителни.

Цачева поясни, че ВСС се разделя на две колегии, че представителите на съда и респективно на прокурорите и следователите в тези колегии ще се избират пряко, че с 2/3 мнозинство ще се избират представителите от Народното събрание във ВСС, беше подкрепено гласуването във ВСС да е явно, даде се възможност за допълнителни доклади на прокуратурата пред парламента, както и за първи път възможността Висшият адвокатски съвет да сезира и да има право на конституционна жалба по отношение защита правата и интересите на гражданите – това са неща във вярната, в правилната посока и са в изпълнение на приетата актуализирана стратегия за съдебна реформа.

Според нея оставката на Иванов е него личен избор и никой, включително и Бойко Борисов, не му я е искал.

„Това е личен избор и то по отношение на един единствен текст, по който той изрази резерва. На мен не ми е известно министър-председателят да е искал оставката му обратното – министър Иванов винаги е имал подкрепата на премиера и на групите от парламентарното мнозинство. Много беше сторено за тази 1 година и месец, от както функционира 43-тото Народно събрание, и това, което е направено в сферата на съдебната система се дължи и на усилията на министър Иванов”, посочи Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!