Quantcast

Цачева след оставката на Хр. Иванов: Днес е хубав ден за българската демокрация

ОFFNews Последна промяна на 09 декември 2015 в 19:53 5905 15

"Днешният ден ще остане в историята на парламентаризма с гласуването на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията с огромно мнозинство, няма как този ден да не остане с добро в историята. Днес е хубав ден за българската демокрация".

Това заяви пред БНТ Цецка Цачева, след като днес освен това своята оставка подаде министърът на правосъдието Христо Иванов, а Радан Кънев и Гроздан Караджов от РБ минаха в опозиция на правителството.

Председателят на Народното събрание подчерта, че промяната на основния закон е само част от пакета законопроекти, които са необходими за реализиране на съдебната реформа и изрази надежда, че след днешния ден нещата ще се случат, както са разписани.

Другата седмица предстои трето четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Противно на мненията на тримата от РБ тя смята, че приетите промени в съдебната система са радикални и чувствителни.

Цачева поясни, че ВСС се разделя на две колегии, че представителите на съда и респективно на прокурорите и следователите в тези колегии ще се избират пряко, че с 2/3 мнозинство ще се избират представителите от Народното събрание във ВСС, беше подкрепено гласуването във ВСС да е явно, даде се възможност за допълнителни доклади на прокуратурата пред парламента, както и за първи път възможността Висшият адвокатски съвет да сезира и да има право на конституционна жалба по отношение защита правата и интересите на гражданите – това са неща във вярната, в правилната посока и са в изпълнение на приетата актуализирана стратегия за съдебна реформа.

Според нея оставката на Иванов е него личен избор и никой, включително и Бойко Борисов, не му я е искал.

„Това е личен избор и то по отношение на един единствен текст, по който той изрази резерва. На мен не ми е известно министър-председателят да е искал оставката му обратното – министър Иванов винаги е имал подкрепата на премиера и на групите от парламентарното мнозинство. Много беше сторено за тази 1 година и месец, от както функционира 43-тото Народно събрание, и това, което е направено в сферата на съдебната система се дължи и на усилията на министър Иванов”, посочи Цачева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2015 в 16:40

Колкото съм убаво, толкуз съм и умну !!!

10.12 2015 в 09:08

Мислех, че само е лишена от морал, но с тези думи тя доказа, че е и глупава.

10.12 2015 в 09:08

Мислех, че само е лишена от морал, но с тези думи тя доказа, че е и глупава.

10.12 2015 в 09:08

Мислех, че само е лишена от морал, но с тези думи тя доказа, че е и глупава.

10.12 2015 в 07:51

Дърта псртийна секретарко, ОСТАВКА ВЕДНАГА ЗА ТОВА БАНДИТСКО УПТАВЛЕНИЕ НАЧЕЛО С МУТРАТА МАФИОТ!!!

10.12 2015 в 05:01

Абе Цачева виж се на какво приличаш първо - урод такъв. издънка на пиродата - какъв ден на блгарската демокрация . ти знаеш ли какво е това демокрация стара номенклатуро. Такива като тебе не трябва въобще да са в българия, камо ли в парламента че и председател. Ходи се гръмни някъде. Бъркате цялата държава откакто дойдохте и не знам кой ви събра такива избрани болшевишки ичадияллл а да сетих се ми кой друг освен Първанов и Догавб Боклуци такива

10.12 2015 в 00:25

Другарко Комсомолски секретар, думата демокрация значи управление на народа. Когато народът почти единидушно иска едно, а депутатите почти единодушно решават друго, това е всичко друго но не и хубав ден за българската демокрация.

09.12 2015 в 23:25

добре бе цачева, що тормозите стария еврей да се вдига пак да ходи по парламента, пак да хвърля камъни по белия бус и прочие? защо? или специално на тебе трябва да ти се метне един по голем кръстовиден камък отгоре?

09.12 2015 в 22:30

Аман от подигравки с безпомощтните роби. Тази партийна секретарка на БКП е злобна лицемерка и се заяжда с лъжи. Дано пукне по-скоро от нещо много мъчително, защото го е заслужила гарантирано за няколко живота напред.

09.12 2015 в 21:26

Ма, другарко, то и рабфака ви е останал в историята ви. И него ще го помним както и днешното гърбаво гласуване против реформа.