Евролибералите критикуват Борисов, че не е направил кабинет с ДПС

OFFNews 11 ноември 2014 в 21:24 5844 19

Снимка hansvanbaalen.eu

Ханс ван Бален

Групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент отново отправи остри критики към българско правителство.

В позиция, разпространена от пресцентъра на АЛДЕ, е цитиран евродепутатът Ханс ван Бален от холандската Народна партия за свобода и демокрация и почетен председател на Либералния граждански интернационал.

Той определя ПФ и "Атака" като "сили от крайнодясното политическо крило - тези две политически сили постоянно говорят против малцинствата и сътрудничеството в Европа."

Холандският евродепутат заявява, че премиерът Бойко Борисов е пропуснал възможността за създаването на правителство на широка основа, в което да участва и ДПС.

Ван Бален призовава групата на Европейската народна партия в ЕП "да накара Борисов да размисли и да състави правителство без ПФ и с проевропейски партии".

В прессъобщението на АЛДЕ е цитиран и евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, според когото правителството в София "разчита на ксенофобска политическа сила - Патриотичния фронт (ПФ)".

Кючук предупреждава "за опасността, пред която е изправена българската демокрация".

Той твърди, че първата идея на новото правителство е да се намеси и да наложи влияние на медиите, като прекрачва закона за електронните медии.

Кючук от своя страна цитира председателя на ДПС Лютви Местан, според когото "България е на път да се отвърне от евроатлантическия си път, по който пое преди 25 години".

В края на октомври групата на АЛДЕ в Европарламента осъди възможността за коалиционно правителство, "формирано с участието на крайнодесни - популистки партии."

Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофщадт призова Бойко Борисов "да сформира стабилно правителство, изградено върху основни европейски ценности, като зачитането на правовата държава и основните човешки права."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!