"Електронното гласуване ще сложи спирачка на корпоративния вот"

OFFNews 29 септември 2015 в 17:51 2485 6

Предателят на младежката организация на ДБГ Стефан Марков

Електронното гласуване не само ще даде възможност на всички българи зад граница да участват в политическите процеси у нас, но и ще сложи спирачка на корпоративния вот и други изборни машинации.

Това заяви в диспут посветен на предстоящия референдум по програма „Хоризонт“ председателят на младежката организация на „Движение България на гражданите“ и кандидат за общински съветник в София Стефан Марков.

Той припомни, че електронното гласуване ще допринесе за чувствително намаляване на разходите и повишаване на ефективността на изборния процес, както и ще създаде условия за ограмотяване на голяма част от обществото, посредством разяснителната кампания и практическото директно включване на гражданите в държавното управление.

Що се отнася до гласуването зад граница, има секции в някои държави, при които не е въпрос на желание, а на физически възможности за избирателите да гласуват. Някои са разположени на 500 километра от отделни населени места с български общности и хората не са мотивирани или не могат да участват директно в изборите, подчерта Стефан Марков.

Според него възможността за електронно гласуване ще е от огромна полза и за хората в неравностойно положение, при които механизмът за осигуряване на вота е толкова сложен, че те обикновено се отказват.

Що се отнася до сигурността на вота – нека не откриваме вече открити неща. Има много успешно работещи модели, които просто трябва да приложим. Естония е пионер в Европа и технологиите, които се използват там, гарантират анонимността на вота, заяви Стефан Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!