"Електронното гласуване ще сложи спирачка на корпоративния вот"

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 17:51 2117 6

Предателят на младежката организация на ДБГ Стефан Марков

Електронното гласуване не само ще даде възможност на всички българи зад граница да участват в политическите процеси у нас, но и ще сложи спирачка на корпоративния вот и други изборни машинации.

Това заяви в диспут посветен на предстоящия референдум по програма „Хоризонт“ председателят на младежката организация на „Движение България на гражданите“ и кандидат за общински съветник в София Стефан Марков.

Той припомни, че електронното гласуване ще допринесе за чувствително намаляване на разходите и повишаване на ефективността на изборния процес, както и ще създаде условия за ограмотяване на голяма част от обществото, посредством разяснителната кампания и практическото директно включване на гражданите в държавното управление.

Що се отнася до гласуването зад граница, има секции в някои държави, при които не е въпрос на желание, а на физически възможности за избирателите да гласуват. Някои са разположени на 500 километра от отделни населени места с български общности и хората не са мотивирани или не могат да участват директно в изборите, подчерта Стефан Марков.

Според него възможността за електронно гласуване ще е от огромна полза и за хората в неравностойно положение, при които механизмът за осигуряване на вота е толкова сложен, че те обикновено се отказват.

Що се отнася до сигурността на вота – нека не откриваме вече открити неща. Има много успешно работещи модели, които просто трябва да приложим. Естония е пионер в Европа и технологиите, които се използват там, гарантират анонимността на вота, заяви Стефан Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 09:22

Електронното гласуване спомага за манипулиране на вота...

30.09 2015 в 00:25

Знаете ли, че вота може да се сменя три пъти.
Ако работника Х е принуден от работодателят си да гласува пред него за партията У, то той прибирайки се вкъщи ще може да промени вота си в рамките на изборния ден и да заяви истинските си предпочитания.

29.09 2015 в 20:30

Сериозно препятствие за купения вот би било другия вид електронно гласуване, наричано незнайно защо "машинно" т.е. пак се гласува в секция но без бюлетини - само с избор на желаната партия и евентуално преференция за желания от конкретния избирател кандидат, като това се извършва на екрана на машната за гласуване - примерно подходящ таблет с тъч-скрийн.
При версията, която сега се лансира, единствената преграда срещу злоупотреби остава само IP адреса на съответния компютър - ако няма ограничения за броя гласували от един IP адрес този вариант ще облекчи чувствително бизнеса на търговците на гласове.

29.09 2015 в 18:45

На това твърдение в заглавието му викат "wishful thinking". Електронното гласуване ще направи живота на купуващите гласове песен. Вместо да дават едни пари и да се надяват, че ще получат нужния глас, те ще имат възможност лично да се убедят в "правилното" гласуване, преди да раздават пари/кебапчета или каквото там имат за даване.

Между другото, същото се отнася и за електронното гласуване от чужбина. Щото, освен "умните и красивите", в чужбина се изнесе и солиден брой от контингента, който най-често е страна в търговията с гласове. Примерно, 20-ната хиляди цигани в Гент минават през няколко "изборни секции" в Интернет кафета и т.п.

Същото важи и за корпоративния вот, за който без проблем ще се създаде необходимата организация за контрол ...

29.09 2015 в 18:42

Въпросът не е в технологията, а в прецизността и строгостта на закона и в неговото стриктно прилагане ! А иначе онзи, който мисли как да манипулира вота, ще търси уязвимото място на всеки един способ за гласуване, бил той дистанционен по ординарната поща, електронен, ръчен или друг. Важното е, че електронното гласуване улеснява изключително много желаещите да гласуват български граждани зад граница !

29.09 2015 в 18:00

Електронното гласуване ЩЕ УЛЕСНИ корпоративния и купения вот! То ще улесни всички феодали на всички нива!
Освен това електронното гласуване ще улесни контрола на вота!
Няма такова нещо като тайна на вота при електронно гласуване!