Започна кампания за активно участие в референдума за ел. гласуване

OFFNews 27 септември 2015 в 14:11 3789 8

Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International - Bulgaria) даде старт на кампанията „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“.

На публична среща-дискусия в Бургас с участието на експерти и граждани бе обсъдена темата „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?“. Това е първата от 12 срещи в цялата страна, които „Прозрачност без граници“ организира като част от информационната кампания за референдума за електронно и дистанционно гласуване, който предстои следващия месец.

Инициативата се провежда както на територията на страната, така и сред българските общности зад граница и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по темата за референдума, важността му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет.

„Гласуването по интернет ще бъде от полза преди всичко на българите, работещи в чужбина и на хилядите студенти, които са избрали да продължат висшето си образование зад граница. То ще позволи също и на хората с увреждания да участват в изборния процес по равностоен начин, без да се чувстват притеснени, че не могат да отидат до изборната секция. Електронното гласуване стимулира и по-активно участие на младите хора, за които чакането на опашка пред избирателната секция е архаичен начин за участие в изборите“, коментира Ваня Кашукеева-Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“.

Предвиждата се още срещи-дискусии в градовете Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна и София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови