Ален Попович: Активната регистрация може да изкара гласовете фантоми от избирателните списъци

"Живеем в дигитално общество и електронното гласуване рано или късно ще се случи"

OFFNews 28 септември 2015 в 16:59 9696 2

В обществото си вече посрещаме дигитални деца, така че електронното гласуване рано или късно ще се случи и без нашия дебат днес. Това каза Ален Попович, кандидат от листата за общински съветници в София на ПП Глас Народен и кандидат за кмет на район “Красно село” в дебат на тема “За или против електронното гласуване” по БНР днес.

Ален припомни, че "Глас Народен" е внесла предложение за въвеждане електронно гласуване още през 2013 г.

“Като първата интернет партия в България, "Глас Народен" е внесла конкретни предложения свързани с технологичното въвеждане на електронното гласуване, между които е оптимизиране и прередактиране на избирателните списъци, така че недействителните гласове – фантоми да отпаднат, въвеждане на активна регистрация на избирателите или регистрация не по постоянен, а по настоящ адрес”, допълни той. Демократично право е на всеки да гласува, за това трябва да се предприемат мерки за въвеждане на електронно гласуване, което ще спомогне за това да се увеличи и избирателната активност.

Ален Попович допълни, че електронното гласуване не само ще спести пари на бюджета, но ще спомогне и за увеличаване на избирателната активност. Системата за сигурност може да бъде разделена на няколко етапа в зависимост от това как се въведе. Една от функциите е възможността всеки гласоподавател да проследи своя вот и дали той е регистриран правилно, завърши Ален.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!