ЕК с процедура срещу България заради енергийната ефективност

OFFNews 13 август 2014 в 18:32 2866 1

Европейската комисия е започнала правна процедура срещу България и още 23 държави членки за неизпълнение на задължението за прилагане на Директивата за енергийната ефективност, съобщи Reuters.

От Брюксел е изпратено официално предупредително писмо, след като е пропуснат крайният срок 5 юни за прилагане на директивата в законодателството ни. Всички 24 държави членки, в това число и България, имат два месеца, за да отговорят, че са направени нужните промени в законодателството.

Ако държавите членки не започнат да прилагат директивата след края на двумесечния срок, има опасност да им бъдат наложени глоби.

От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че са получили уведомително писмо още през юли.

За прилагането на директивата са необходими законодателни промени, затова е изготвен изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Законът е преминал през всички необходими процедури за обществено съгласие и междуведомствено съгласуване и на 18 юли е внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Заради оставката на правителството на Пламен Орешарски обаче законът не е разгледан, обясниха от министерството.

Поради липсата на действащ парламент се предвижда проектът за Закон за енергийната ефективност да бъде разгледан след сформирането на Народно събрание, допълниха от МИЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови