ЕК обявява мониторинговия си доклад за България

OFFNews 27 януари 2016 в 08:06 4715 1

ЕК обявява доклада мониторинговия си доклад за България

Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия ще оповести официално днес поредния мониторингов доклад за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешните работи.

Основните критики в черновата на документа, която вече беше огласена, са свързани с работата на Висшият съдебен съвет (ВСС) и дори се говори за скандалите с телефонните записи и за станалия известен скандал като "Яневагейт"

Комисията настоява за оптимизиране на работата на съдилищата и по-голямо отчетност на главния прокурор. По предварителна информация Брюксел ще поиска независима проверка на ВСС. 

В поредицата доклади за България този за 2015 година звучи по-малко критичен. Много от препоръките обаче остават.

Отбелязват се и промените в конституцията, но сред предстоящите заключения са липсата на убедителни резултати в съдебната реформа и противодействието на корупцията, които все още остават написани стратегии на хартия, но не и приложени на практика.

Мониторинговият механизъм не води до санкции за България. Докладите само констатират предприетите мерки на правителството за промяна на законите и дали те водят до независимост на институциите и ефективна борба с политическата корупция и мафията. Тази информация е предназначена за правителствата на останалите 27 страни членки на съюза и особено за онези, които още през 2006 година имаха резерви към пълноправното членство на България и Румъния и покриването на европейските стандарти за върховенство на закона. Липсата на убедителни резултати се превърна в повод за някои държави от 2009 година насам да блокират присъединяването на София и Букурещ към Шенгенската зона без вътрешен граничен контрол в Евросъюза поради липса на доверие, припомня БНР.

Вчера ГЕРБ и Реформаторският блок поискаха оставката на ВСС, въпреки че по закон парламентът не може да иска оставката на магистратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови