Нели Куцкова: Призивът за разпускането на ВСС е противоконституционен

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 07:41 5152 3

Нели Куцкова: Разпускането на ВСС ще е противоконституционно

Снимка БГНЕС, архив

Призивът за оставка на целия Висш съдебен съвет (ВСС), който беше отправен от парламента и правителството вчера, е противоконституционен.

Това каза в студиото на Нова тв съдия Нели Куцкова. Тя заяви, че това е намеса в работата на съдебната власт и припомни, че в последните промени в Конституцията, приети от този парламент, е записано, че настоящият ВСС трябва да изкара пълния си мандат, за който е назначен.

Тя смята, че този призив е "паническа маневра за отклоняване на вниманието от всичко останало". Куцкова обясни, че в черновата на доклада на Европейската комисия има критики не само към съдебната, но и към законодателната и изпълнителните власти. За първи път в него експертите се позовават на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и се цитират 45 дела срещу България заради неефективно разследване.  

Куцкова обясни, че ако парламентът иска да си смени, излъчените от квотата му членове на ВСС, за това има разписани процедури. "Това е опит да се отклони вниманието само и единствено към ВСС, който е достатъчно компрометиран в мнозинството си. Има едно малцинство, които често и почтено си вършат работата", уточни Куцкова.

Председателят на етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров също коментира искането за оставка, като заяви, че въпреки различията си с Нели Куцкова, е съгласен за това, че призивът е вмешателство в независимостта на съдебната власт. "Мислите ли, че народните представители трябва да сменят членовете на ВСС, когато не са им удобни", попита той.

Тодоров обаче изрази учудване от това, че случаят с "двете каки" присъства в черновата на евродоклада, който ще излезе днес. "Много ми е интересно и не знам кои институции са им подали информацията. Откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си? Кой им подаде тази информация?", попита той и уточни, че когато са идвали във ВСС, експертите не са повдигали темата със записите между двете съдийки. 

"Никога не съм казвал, че няма нужда от разследването на т. нар. записи. Аз съм съдействал с всичко на комисията, за да бъде разкрита истината докрай по този случай", обясни Тодоров.

Той каза, че българските власти са подали възражения срещу части от констатациите в доклада. 

Според Нели Куцкова е нелепо да се търси конспирация в това кой е давал информация на евроекспертите. Тя определи отношението на Ясен Тодоров към темата, като безкритично и че той си "позволява да оспорва нещо, което цяла България знае".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 09:35

А бе како,ясно защо не искаш оставките на ВСС - в момента ще в опозиция и няма да наместите Вашите хора в него. Ръководите се винаги от Вашите интереси.

27.01 2016 в 08:59

Цъкайте ми минуси. Нормално е плебса да няма идея как работи декрацията.

Това не се изучава в българксите училища, защото никога до сега не сме имали работещата демокрация.

Преди години Ви писах как ГЕРБ вкараха някои съвсем простички праламентарни практики. Неща дето в Британия и САЩ имат от 200 години и повече, но в България бяха тотлано непознати. Напоследък като слушам новините явно и другите партии са рабрали горе долу, че палраментарната демокрация си има някои механизми на действие и е добре да се следват.

Сега виждаме класически политически маневри. Нищо кой знае какво. Имаме едни хора дето искат съдебна реформа. Имаме едно задкулисие (можеше да си е нормална политиеска партия но уви), дето иска запзаване на главния прокурор.

За да се гласуват със 180 депутата едни промени в конституцията трябваше някак тия депутати от задкулисието да гласуват "за" промените. Еми как да се случи? Обещаваме им че прокурора ще седи на длъжност и никой няма да го пипа и го записваме в текстовете.

Ако мислим малко в перспектива е ясно съдържанието на тоя евро доклад. Ако не на друг на г-жа Кунева от поне Септември месец и е ясно какво ще пише вътре...тука няма изненади. Обаче се използва сега момента на натиск от ЕС да се подсили с малко парламентарен натиск. А защо не и натиск от самия съд и реално ВСС заедно със Сотирчо да стане еманация на злото.

ВСС имат избор или подават оставки и до броени дни същите хора в голямата си част биват отново назначени, щото в България нама кой знае колко юристи на подходящо ниво.

...или стават основния злодей на републиката мразен от всички - както от свой така и от чужди.......

Малък политически капан за ВСС.....хлопна капана да видим какво ще стане.

Аз пдозирам, че са гьосурати и ще трябва да видим г-жа Кунева какво им е замислила по-натам......

27.01 2016 в 08:39

А как да минат промените в конституцията бе краво? Как ДПС и АБВ щяха да ги подкрепят ако Сотир трябва да си ходи?

Нямаше да има промени в конституцията това и децата го знаят.

А и няма нищо противоконституционно в това група граждани вкл. депутати да заявят ясно позицията си относно работата на друг и едни граждани.

Те не са гласували закон в парламента за оствка на ВСС. Могат най-много да приемат декларация от името на парламента, че ви оценват като некадърници. Прочие цял свят Ви оценява като некадърници....

Политически игрички са това госпожа. Свиквайте вече сме част от Европа и демокрацията означава много политичекс игрички. Ако не сте запозната прочетете нкяоя книжка. Дори има едно сериалче "Игра на Тронове"....

Учудва ме ниското ниво на елита в БЪлгария.

Всъшност от гледна точка на г-жа Куцкова, която е прегърнала безграничната си власт във ВСС е оправдано да се обясни, че всеки може да и иска оствката и тя законово не е длъжна да я дава......

Обаче! Законите се променят ако иа достатъчно голямо излагане на сегашния ВСС ...а именно това беше политическата маньовра....