Две резиденции на Външно ще се дават под наем

Последна промяна на 15 юли 2020 в 15:45 1736 0

Два имота в София - бивши резиденции, се прехвърлят от МВнР на „Агенция дипломатически имоти в страната“ ЕООД (АДИС ЕООД), която ще може да ги отдава под наем, реши правителството. АДИС ЕООД е търговско дружество със 100-процента държавно участие, като правата на държавата се упражняват от министъра на външните работи. Основната му дейност е отдаване под наем, управление и поддръжка на имоти на дружеството.

Първият имот - Резиденция №1, се намира в квартал „Овча купел“ и включва еднофамилна жилищна сграда на два етажа с подземни гаражи и помещения за абонатна станция. Вторият имот - Резиденция №14 е в район “Студентски”, представлява двуетажна сграда с два гаража.

Първата резиденция не е била използвана през последните 30 години, а Резиденция №14 при предишни ръководства на МВнР за известно време е била използвана за представителни цели за нуждите на Държавния протокол. МВнР е заплащало дължимите данъци и такси за сградите, твърдят от правителствената информационна служба. Сега АДИС ЕООД ще може да ремонтира, стопанисва и отдава под наем двата имота с което щели да намалеят текущите разходи на МВнР.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост, за изграждане на пътен надлез над ж. п. линията София - Елин Пелин в землището на с. Казичене, област София. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица, на засегнатите имоти - частна собственост, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Имот - частна държавна собственост, се апортира в капитала на „НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ”; ЕАД, гр. София, в Студентски град. В последната година и половина се наблюдава засилен инвеститорски интерес за покупка на терени за реализация на високотехнологични проекти. В тази връзка имотът е изключително перспективен за изграждане на научни, високотехнологични модули и постигане на целесъобразна икономическа активност, според правителството.

На община Павликени за срок от 10 години безвъзмездно се предоставя за управление част от археологическа недвижима културна ценност „Античен керамичен
център“.

Също за срок от 10 години на община Белене безвъзмездно се предоставят за управление част от териториалния обхват на групова археологическа недвижима културна ценност „Антична крепост Димум”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !