Драма кой да оглави социалната комисия: ДПС я отказа. ГЕРБ обвини ДБ, че е прекалено алчна

Йорданка Веселинова 22 декември 2021 в 16:19 2487 0

Снимка parliament.bg

Народните представители се скараха за председателите на парламентарните комисии, съставът на които депутатите все още дискутират.

Напрежение възникна около номинацията на Екатерина Белобрадова от "Демократична България" за председател на комисията по труда, социалната и демографската политика.

Първоначално за тази комисия не беше номиниран председател, а петима зам.-шефове. Очакваше се тя да бъде оглавена от Хасан Адемов от ДПС, но от партията заявиха, че "не искат подаяния" и не номинираха председател. От движението коментираха, че решението да им бъде дадена социалната комисия е взето без диалог и без да бъдат предварително информирани. 

Хамид Хамид сравни “Продължаваме промяната” с ГЕРБ, които по същия начин раздавали комисии без диалог. Той бе категоричен, че ПП се отнася с ДПС пренебрежително.

До 16:00 часа ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не са оглавили нито една от комисиите от 10 гласувани. Комисиите са общо 24. Изключение прави само Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, която ще има ротационен председател и такъв предложиха от всички партии.

След като нито една от останалите парламентарни групи не поиска социалната комисия, ДБ изтегли кандидатурата на Белобрадова като зам.-председател и я предложи за председател.

Причината за напрежението обаче стана фактът, че така ДБ би оглавила общо четири комисии, което не би отговаряло на големината на парламентарната ѝ група. Тази теза бе активно защитавана от ГЕРБ-СДС, които се оплакаха, че въпреки че са втора политическа сила, не са получили нито една комисия, а ако оглавят такава - то тя няма да е от ключовите.

Христо Гаджев прочете частта от правилника, според която комисиите се разпределят въз основа на големината на парламентарните групи. Той иронично коментира, че ДБ не иска квотен принцип в ЦИК, но иска квоти в комисиите.

Десислава Атанасова също разкритикува ДБ:

"Процентите, които взехте на изборите, не отговорят на амбициите ви. Така почнахте промяната - вие грабите с пълни шепи от тази власт."

След това от ГЕРБ предложиха тази комисия на БСП, защото чрез нея биха могли "да си контролират" и социалния министър Георги Гьоков.

Кристиан Вигенин се включи в дебата и заяви, че предложението трябва да бъде обсъдено и поиска точката да бъде оставена за утре. Депутатите обаче вече бяха взели решение пленарният ден да продължи до избирането на членовете на всички 24 комисии. Това на практика прави предложението на Вигенин неизпълнимо. Това наложи и даването на поредната почивка за разпределение на комисиите. 

След 30 минути Христо Иванов изтегли кандидатурата на Белобрадова. Аргументът му бе осигуряването на баланс при разпределението на комисиите. След повече от час споровете комисията все пак бе оглавена от Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови