ДПС върна мандата

OFFNews 30 юли 2014 в 14:25 4580 2

Лютви Местан, Росен Плевнелиев

Снимка Миро Златев /Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан връща мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата за съставяне на правителство още при получаването му от президента Росен Плевнелиев днес.

ДПС е третата парламентарно представена политическа сила, която връща мандата за съставяне на правителство след оставката на Пламен Орешарски.

"Това, което ще се случи формално след час и половина при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет. Апропо въпросът вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира, е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи. Струва ми се, че всички тези предположения и внушения ще увиснат достатъчно отчетливо във въздуха някъде към 14.02 часа. Ако някой след това се почувства неловко и нелепо, това си е вече негов проблем", каза Местан преди срещата при държавния глава.

С това президентът изчерпа процедурата по връчването на мандати и вече може да разпусне Народното събрание, да насрочи избори и да създаде служебно правителство.

По всяка вероятност те ще се проведат на 5 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови