И БСП върна мандата за състав на правителство

OFFNews 25 юли 2014 в 13:02 3012 1

Председателят на Парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов очаквано върна проучвателния мандат, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

Политическите сили декларираха, че нямат намерение да съставят правителство в рамките на 42 Народно събрание. Вчера ГЕРБ върнаха мандата на президента. Очаква се така да направят и ДПС. Към момента не е обявено официално кога президентът смята да върчи мандата на ДПС преди да състави служебен кабинет. 

БСП и Коалиция за България сме предвидима политическа сила. В 13.00 часа ще бъда при президента и моментално ще откажа съставянето на правителство, каза на влизане в президентството Атанас Мерджанов.

„По този начин оставаме на категоричната си политическа позиция, че най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме. Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управителните съвети в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност”, посочи Мерджанов пред журналисти.

Очаква се ръководството на ПГ на "Коалиция за България да се срещне с премиера Пламен Орешарски, за да го убедят да оттегли предложението за актуализация на бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови