Доц. Киселова: Проблемът е, че самото Народното събрание не е взело решение за извънредно заседание

Ружа Райчева 13 септември 2021 в 18:50 2016 0

Снимка БНР

Извънредно заседание на Народното събрание можеше да има, само ако то самото беше взело решение през късните часове на петък срещу събота. Проблемът е, че не са взели решение когато са били заедно, заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова пред бТВ. 

"Ива Митева нямаше да наруши Конституцията, ако беше свикала заседание днес. За да се случи това извънредно заседание обаче, трябваше да бъде внесен доклад от правна комисия", каза тя. 

По думите ѝ усилията на този парламент са били концентрирани в посока, различна от съдебната реформа. 

"Имаше инициатива от 1/5 от народните представители, обаче ако гледаме по–глобално на това дали са искали да направят съдебна реформа - според мен не. Усилията им бяха концентрирани в други посоки – да изслушват министри и да формират комисии", коментира доц. Киселова. 

Според нея всички партии са търсили подкрепа, без да си били готови да дадат такава и са правили капмания от трибуната пред националните радио и телевизия. 

Наталия Киселова счита, че голяма част от процедурите в това НС, са били на ръба на Конституцията, и че не може по този начин да се управлява. 

На 16 септември се очаква президентът Румен Радев да издаде два указа: с първия ще назначи служебно правителство, а с втория ще разпусне НС, и ще определи 14 ноември като датата, на която ще се проведат изборите.

"Тъй като обвиниха Радев, че ако ги разпусне и не им даде възможност за разглеждане на тези така неотложни закони, той им го даде този допълнителен ден", каза още Наталия Киселова.

Тя очаква позициите на партиите да се сближат и предстоящата предизборна кампания да е "доста по–предпазлива след начертаването на тези червени линии" помежду им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!