Доставките на руски газ за България паднали с до 2 млн. куб. метра на ден

Юлиан Христов Последна промяна на 29 октомври 2014 в 14:47 3392 4

Васил Щонов

С между 1 и 2 млн. куб. метра газ са спаднали доставките на руски газ за България. Това каза пред журналисти след заседанието на правителството в сряда министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Той обясни, че заради намаляването на налагането в тръбата Русия не изпълнява заявените от правителството количества газ. Дневното потребление на газ в България в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра газ. В момента потреблението варира между 7 и 8 млн. куб. метра, но то ще нараства с постепенното включване на топлофикациите, а това е свързано и с времето.

Министърът на икономиката обясни, че няма основания за притеснение. В същото време стана ясно и това, че правителството не е съвсем наясно каква е причината за намаляване на доставките.

„Нашата информация, искам да подчертая – неофициална, е че става въпрос за технически проблеми, проблеми от технически характер в Русия, които се очаква в най-скоро време да бъдат решени“, каза Щонов, но побърза да поясни, че на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди, така че не ясно колко точно газ влиза в Украйна и съответно – колко газ се транзитира от Украйна.

„Това създава възможност за спорове между двете страни, които се използват за политически цели. Така че, ние не можем да потвърдим официално информацията дали става въпрос за технически проблем от руска страна или политически спор между Русия и Украйна. На този етап очакваме тази флуктуация в нивата и съответно нуждата да теглим газ от Чирен да продължи до една седмица, след което очакваме стабилизиране“, обясни още министърът.

Той обясни, че ситуацията ще стане критична, ако доставките намалеят с 4 млн. куб. метра – това е максималният дневен капацитет, който може да се черпи от хранилището в Чирен. В момента, в който бъде надвишен този лимит, ще се премине към разписания от правителството кризисен план. Той изисква преминаване на топлофикациите на мазут.

В средата на месеца руският президент Владимир Путин заплаши Украйна да спре доставките на газ, ако бъде установено, че от тръбата се източва газ. "Ако Украйна започне да краде от транзита на газ за Европа за свои нужди, Русия ще намали количествата за ЕС", каза руският президент. Въпреки че увери, че към момента няма подобна възможност, Путин предупреди, че може да се изпадне в ситуацията от 2008 година, когато Европа остана на студено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2014 в 16:48

"Американският газ е около два пъти по евтин от руския."
Да бе. Колкото и американският реактор за Козлодуй е по-евтин от един руски за Белене.
А може и да е по-евтин франко източното крайбрежие. Лошото е май че танкери за втечнен газ не могат да влязат в Черно море. Навремето наш министър се хвалеше пред едни японци с идеята на пристанище Бургас да зареждат с нефт "Нефтохим"-а 200 000-дни танкери от арабските държави. Ония се позасмяха, щото танкер над 150 000 т. не влиза в Черно море през проливите.
А за какво ли да влизат, като нямаме терминал. А колко струва терминалът .... Някои си мислят, че това е инсталация като за печене на ракия, казан демек.

29.10 2014 в 16:32

Американският газ е около два пъти по евтин от руския. Проблемът е че българия няма терминал, на който да приема коробите с втечнен природен газ. Затова вместо да загробваме милиарди в мъртви проекти като Южен поток и Белене, трябва да си направим такъв терминал и да се отървем от руския енергиен шантаж.

29.10 2014 в 15:37

Като не ви стига руския газ, купувайте от американците. Никой не ви спира. Ааа, ама техния бил много скъп. Да, скъп е, ама като искате от тяхната демокрация, ще плащате до посиняване.

29.10 2014 в 15:16

Този Дебил да не би да твърди, че никой не знае колко газ се транзитира през У-крайна?
Или се опитва да покрие и оправдае поредните кражби на киевските фашаги?