Путин: Ако Украйна краде от транзита, намаляваме доставките на газ

OFFNews 16 октомври 2014 в 19:09 3923 3

Снимка ТАСС

Владимир Путин

Ако Украйна започне да краде от транзита на газ за Европа за свои нужди, Русия ще намали количествата за ЕС. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

Съществуват големи транзитни рискове. Ако видим, че нашите украински партньори започнат да крадат газ, ще започнем да намаляваме доставените количества за Европа, както беше през 2008 г., посочи Путин.

Много се надявам, че няма да се стигне до това. Със сигурност мога да кажа, че по вина на руските участници в енергийното сътрудничество в Европа, няма да има никаква криза. Русия винаги е била надежден доставчик. Ние имаме достатъчно ресурси, за да обезпечим както своите потребности, така и растящите потребности на нашите потребители в Европа и Азия, подчерта Путин.

Президентът обясни, че предстои серия срещи в Италия за обсъждане на газовия проблем. Нашите партньори – украински, европейски, се намират в непрекъснат контакт с нас. Надявам се, че ще успеят да се договорят помежду си и да поставят точка на всички спорове, коментира Путин.

По повод строежа на „Южен поток“ Путин заяви, че големи дискусии са се водели и преди строежа на „Северен поток“. Сега, когато той е построен, всички са щастливи и всички казват „благодаря“ както на инициаторите, така и на строителите. Аз съм напълно убеден, че „Южен поток“ е изгоден за всички европейски потребители, защото ще намали значително транзитните рискове“, допълни той.

Пречките пред строежа на „Южен поток“ са само от политически характер. В този случай точно политиката вреди на икономиката и нанася ущърб като снижава конкурентните преимущества на европейската икономика в сравнение с други региони на света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!