Захариева: Има спад в налягането на газовата тръба от Украйна

OFFNews 28 октомври 2014 в 16:28 4198 5

Екатерина Захариева

Има намаляване на налягането в тръбата, по която България получава газ от Украйна. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева, която откри Петата международна енергийна конференция в София.

Налягането по тръбата е 34 бара при нормално налягане над 38 бара. Това обаче не означава, че не можем да изтегляме толкова, колкото ни трябва, но налягането не трябва да пада под 28 бара, обясни Захариева.

По думите й до момента България не е получавала предупреждения за възможно намаляване на доставките на газ.

Следим информацията непрекъснато, подготвени са за една така ситуация. Следим непрекъснато налягането по тръбата, а кризисният щаб не е спирал работа, посочи тя.

При това положение ТЕЦ „Варна“ ще продължи да работи и след 1 януари 2015 г., когато изтича срокът за работа без сероочистващи инсталации. Евродирективите позволяват изключения в случай на криза, уточни вицепремиерът.

Захариева каза, че интерконекторът с Румъния все още не е готов, въпреки че срокът за завършването му беше през това лято, и затова няма да бъде използван през тази зима.

Все още не е обявен конкурс за избор на нов изпълнител. Имаме уверение, че румънският консорциум ще се справи, но ако не успее, може би ще се върви към избор на друг, подчерта Захариева.

Според нея има няколко приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. Сред тях са добро управление на сектор „Енергетика“, енергийна диверсификация.

Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектора. Надявам се той да продължи да работи, но бордът не е панацея и държавата не трябва да се крие зад него. През годините видяхме, че вземането на решения набързо и на тъмно, без да се обсъждат с експертите, не е добрият начин, подчерта Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови