Донев и Ковачевски дадоха старт на строителството на част от Коридор номер 8

OFFNews 29 октомври 2022 в 14:48 1571 1

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда

Пеева Гълъб Донев

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха старт на строителството на част от Коридор номер 8 в югозападната ни съседка.

Коридорът ще свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.

"Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион. През изминалите над 140 г. реализирането на инфраструктурата и свързаността, залегнал в основата на днешния Коридор номер 8 беше въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Коридор номер 8 ще осигури ключова връзка между България, Северна Македония и Албания, между гражданите и бизнеса на трите държави", подчерта Гълъб Донев - служебен министър-председател на Република България.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че "такива проекти са за бъдещите поколения и с тях РСМ е свързана с европейските жп линии и коридори."

"Северна Македония е ключово свързване към Европа, към Адриатическо и Черно море. С такъв проект нашата държава е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови инвестиции и за ново сътрудничество".

Българският участък до границата с РСМ е изграден от десетилетия, но се реновира в няколко участъка. Предстои да бъде изградена и нова жп линия от София до Гюешево за около 900 млн. лв. Ако бъде реализиран, коридорът ще свърже реално двете страни с много по-добра и бърза инфраструктура и ще намали драстично времето за пътуване между София и Скопие.

Проектът в македонския участък стои нереализиран от десетилетия, като в момента се строят жп линия, а е предвидена и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница в момента е изграден един, а средствата са от ЕС в размер на няколкостотин милиона евро.

Европейският коридор започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5054

1

blues

29.10 2022 в 16:44

пародията на комунистическа медия, която оповестява комунистическо театро, целящо да прикрие геноцида срещу българската култура - това е една грозна, просташка пародия.