Доналд Тръмп: Много харесвам вашия премиер, чакам да ме покани да дойда в България

Разговорът за отпадането на визите за българи е възможен

OFFNews 25 ноември 2019 в 23:12 10813 0

Снимка пресцентър

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом.

Изненадващо българските репортери бяха поканени заедно с американските си колеги в Овалния кабинет, съобщи Нова тв. В началото Тръмп заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ и България са приятелски за Америка. "Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ. Българите са страхотни хора", каза още американският държавен глава.

Според Тръмп е възможно и да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ. "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", заяви американският президент пред журналистите.

"Много харесвам вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България", заяви американският президент Доналд Тръмп. "Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", каза още Тръмп.

Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент похвали страната ни. "Вие сте пример за Германия."

"България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза още Тръмп.

"България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие", заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от правителствената пресслужба. 

„За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Той изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с американския президент Доналд Тръмп той посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Той посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови