До дни депутатите ще решат дали да разследват как е създадена КТБ

OFFNews Последна промяна на 24 март 2015 в 21:19 1239 7

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Десислава Атанасова.

В момента временната анкетна комисия по случая "КТБ" ще разследва, ако мога така да се изразя, факти и обстоятелства за периода 2009-2014 г. Имаше предложения този период да започне от 2000 г., тоест когато банката е създавана, когато се намесват и офшорни компании и така нататък. Тези предложения предстои да гласуваме през тази седмица на извънредно заседание, защото всички ние - като представители на парламентарни сили - трябва да консултираме едно подобно решение с парламентарните си групи.

Това съобщи пред БНТ председателят на временната парламентарна комисия по случая „КТБ“ Десислава Атанасова.

Да, точно това заяви господин Искров, гуверньорът на БНБ: че във всеки един момент е готов да си подаде оставката, в който ние номинираме гуверньор на БНБ. Говорим ние като Народно събрание, защото и съгласно закона ние гласуваме тази кандидатура, каза депутатът от ГЕРБ.

Тя уточни обаче, че "предметът на нашата временна анкетна комисия не е оставката на Иван Искров, съвсем друг е обхватът и това са доказване и установяване на фактите и обстоятелствата по отношение на източването на КТБ."

Днес беше първото заседание на комисията. Това, което безспорно като че ли се установи, че БНБ нямаше отговор на въпроса кой не е упражнил достатъчно надзор над една банкова институция, в случая КТБ, каза Атанасова.

Нещо друго стана известно също - за доклада на одиторските фирми по отношение на КТБ. През месец юли подуправителят на БНБ с управление „Банков надзор“ е назначил такъв одит от три одиторски големи фирми и те са установявали непълнота на кредитните досиета. Установявали са и са правили оценка на администрирането на кредитните експозиции. Тук също има липса на достатъчно детайлна обоснованост на кредитните становища, липса на информация и задълбочени анализи по отношение на източниците на издължаването на кредитите, както и липса на актуални финансови отчети. Стана ясно още нещо, че има свързаност в кредитния портфейл, тоест по отношение на свързаните лица - заяви още Десислава Атанасова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2015 в 09:24

КТБ бе източена не от наши политици, а от русия, през фирми бушони. това бе военен удар с финансови средства срещу България.
С тези кредити сега изкупуват предприятия на националната ни сигурност - което е втори военен удар и пълно завладяване.
Така, че що е КТБ ?- руско военно образование, инструмент на путя за завладяване.
Да видим комисията какво ще измъдри?

25.03 2015 в 08:29

А нали никой не живеес мисълта че КТБ е фалирана 2014-а? КТБ беше закрита планово от 5 правителства, които последователно си подаваха топката - ГЕРБ1 видяха че КТБ е гнила ябълка (тогава имаше дори публикации за това), временния кабинет след ГЕРБ започна да тегли държавните пари (ясен сигнал накъде отиваше влака), Орешарски и Искров направиха развръзката (забележете че Искров изнася личните си спестявания в чужбина през 2013-а),Орешарски с оствката си и след него временния кабинет обраха пешкира, ГЕРБ2 изми пода от кръвта на вложителите и пое удара със гигантския заем.

25.03 2015 в 08:15

#04 точно това би трябвало да разследват и да го предотвратят. Малка корекция - в периода от 2000-2013 година държавните пари бяха пренасочени в КТБ!!!!

За мен КТБ си е проект от 2000-а година с много ясни идеи как да се развие и как да завземе държавата като тумор.

25.03 2015 в 08:10

A ще разследват ли защо в периода 2009-2013 всички държавни предприятия, общини бяха подканвани да влагат парите си в КТБ?

25.03 2015 в 08:09

#2 тия неща са ясни. Ти не помниш ли кой беше министър председател и фиансов министър? Просто отиват в затвора и ако кажат кой друг е виновен и той/тя отива в затвора......това не е работа на парламентарната комисия.

Парламентарната комисия следва да се занимае със ситемните проблеми, които водят до създаването, съществуването и разпада на банки пирамиди овладяни от мафията. Виждаме един такъв очевиден проблем - руска собственост.Виждаме и друг подобен проблем отпускане на много и големи кредити на свързани дружества чрез офшорки и разни други схеми. Виждае и трети проблем - държавата си държеше парите в КТБ и по-този начин подпомагаше тази банка дълги години.

Та парламентарната комисия би слдвало да идентифицира тия неща и да предложи съответни законови промени:

1. Забрана за притежание на дялове в търговски дружества над 5% от лица с гражданство в държави от бившия СССР може би с иизключение на тези приети в ЕС.

2. Забрана за отпускане на кредити на свързани дружества и/или усъвършенстване на сегашните правила

3. Разпределяне между много банки на влоговете на държавата, общините, предприятията с държавно или общиснко участие и т.н.

Това е работата на парламентарната комисия, не да търси кой е виновен и да издава присъди. Ролята им е да предотвратят подобни неща в бъдеще.

25.03 2015 в 03:37

а кога ще разследват кой нареди на се ликвидира КТБ а наля 1,2 милиарда лева в една друга банка по същото време . #кой , #кой, #кой

25.03 2015 в 01:38

Деси Атанасова - адвокат станал здравен министър по времето на ГЕРБ1. Тогава се затвориха рекорден брой болници и 1.4. милиарда от НЗОК се изпариха без следи. Сега ще разследва източеното без следи КТБ. Браво!