До дни депутатите ще решат дали да разследват как е създадена КТБ

OFFNews 24 март 2015 в 21:19 1871 7

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Десислава Атанасова.

В момента временната анкетна комисия по случая "КТБ" ще разследва, ако мога така да се изразя, факти и обстоятелства за периода 2009-2014 г. Имаше предложения този период да започне от 2000 г., тоест когато банката е създавана, когато се намесват и офшорни компании и така нататък. Тези предложения предстои да гласуваме през тази седмица на извънредно заседание, защото всички ние - като представители на парламентарни сили - трябва да консултираме едно подобно решение с парламентарните си групи.

Това съобщи пред БНТ председателят на временната парламентарна комисия по случая „КТБ“ Десислава Атанасова.

Да, точно това заяви господин Искров, гуверньорът на БНБ: че във всеки един момент е готов да си подаде оставката, в който ние номинираме гуверньор на БНБ. Говорим ние като Народно събрание, защото и съгласно закона ние гласуваме тази кандидатура, каза депутатът от ГЕРБ.

Тя уточни обаче, че "предметът на нашата временна анкетна комисия не е оставката на Иван Искров, съвсем друг е обхватът и това са доказване и установяване на фактите и обстоятелствата по отношение на източването на КТБ."

Днес беше първото заседание на комисията. Това, което безспорно като че ли се установи, че БНБ нямаше отговор на въпроса кой не е упражнил достатъчно надзор над една банкова институция, в случая КТБ, каза Атанасова.

Нещо друго стана известно също - за доклада на одиторските фирми по отношение на КТБ. През месец юли подуправителят на БНБ с управление „Банков надзор“ е назначил такъв одит от три одиторски големи фирми и те са установявали непълнота на кредитните досиета. Установявали са и са правили оценка на администрирането на кредитните експозиции. Тук също има липса на достатъчно детайлна обоснованост на кредитните становища, липса на информация и задълбочени анализи по отношение на източниците на издължаването на кредитите, както и липса на актуални финансови отчети. Стана ясно още нещо, че има свързаност в кредитния портфейл, тоест по отношение на свързаните лица - заяви още Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови