Иван Искров: Акционерите на КТБ трябва да понесат отговорност

OFFNews 24 март 2015 в 15:49 5472 12

Иван Искров: Акционерите на КТБ трябва да понесат отговорност

Акционерите на КТБ трябва да понесат отговорност за случилото се в банката. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при изслушването му от временната анкетна комисия по казуса КТБ, съобщи БНР. По думите му говорителите на акционерите насочват вниманието единствено върху проблемите в банковия надзор, но не и към действията на самите акционери.

Говорителите на акционерите и в парламента, и извън парламента, най-вече извън парламента, като че ли умишлено насочват дискусията по скоро към регулативните органи. Някак си са събрали отговорността на тези, които най-вече отговарят в една пазарна икономика, в това число и в България - мениджмънта и акционерите на всяка една търговска банка. Последяващият контрол, какъвто е банковият надзор в Централната банка, дали има своите пропуски или не е изключително важен въпрос и ние сме предприели съответните действия още от лятото.

Иван Искров гарантира, че банковата система в момента е стабилна и добре функционираща. До поставянето на КТБ под специален надзор, ресорният подуправител за банковия надзор никога не е представял банката като проблемна, допълни Искров.

Аз съм изключително горд, че успяхме, под лидерството на централната банка, с подкрепата на правителство, на основните парламентарно представени сили в тогавашното 42-ро Народно събрание и под егидата на президента на Република България, в седмиците следващи поставянето на КТБ под особен надзор да овладеем една тотална криза. Държавата ни беше изправена пред огромна буря. Успяхме и това за мене е изключително важно.

По-голямата част от докладите, изискани от временната комисия, са следствана тайна и не могат да бъдат предоставени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!