Дянков: Не очаквах да изкарам мандата си до края, не съжалявам за водената политика

OFFNews 04 февруари 2015 в 09:07 5879 1

Снимка Нова телевизия

Симеон Дянков

„Това беше политиката, имаше доста изцепки в медиите, което сега го отчитам като грешка и вид неопитност. Но финансовата политика си беше такава и трябваше да бъде такава. Не съжалявам за нея”, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия. 

„Очаквах да не изкарам мандата до края. Виждах колко изкарваха в другите държави финансовите министри в кризата. Може би излизането ми от управлението трябваше да стане по-рано”, допълни Дянков.

Той обаче изрази съжаление, че е говорил „необуздано за финансов министър”.

Симеон Дянков коментира и темата КТБ. По времето на първия кабинет „Борисов”, оказва се, 48% от държавните пари са се съхранявали именно в КТБ.

„Надзорът на банките се осъществява в БНБ, във финансовото министерство нямахме такива данни”, заяви Дянков. „Там и по времето на кабинета „Станишев” са били парите на енергийните дружества. По наше време обаче са влезли и пари от държавните транспортни дружества”, обясни бившият финансов министър. „Премиерът също беше изненадан, колкото и аз бях изненадан. На три пъти изваждахме такава информация – през 2010, 2011 и 2012”.

Дянков обясни, че тогава БНБ се е държало все едно нищо няма. Самият той пък през целия си мандат не се е виждал с Цветан Василев.

Относно срещата между Владислав Горанов, тогава зам.-министър на финансите, и Делян Пеевски, тогава близък до Цветан Василев, Симеон Дянков заяви, че срещата е била случайна, а самият Горанов тогава е отговарял само за бюджета и не е работил по теми с банките. За този ресор е имало друг зам.-министър – Боряна Пенчева.

Дянков коментира и управляващата коалиция днес. Според него участието на АБВ и Георги Първанов показва провал на прехода.

„Не сме направили прехода, който други държави направиха. Това е причина България да е по-слабо развита”, заяви Дянков. „Този коалиционен формат е тежък и за ГЕРБ. Това е тежък формат за реформи. Има доста ретроградни лидери в него – визирам г-н Първанов”.

Относно Росен Плевнелиев, Дянков коментира, че не той го е предложил за министър в първия кабинет „Борисов”, а всички бизнес организации.

„Той е много успешен и като президент. Той слага черта – България започва да се развива по европейски образец”, смята Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews