Десислава Терзиева: Строителството на АМ „Хемус” не е замразено

OFFNews 29 април 2014 в 09:54 2135 3

Десислава Терзиева инспектира строителството на магистрала

Снимка МРР

Строителството на АМ „Хемус” не е замразено и то е приоритет за правителството. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която заидно с шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков инспектираха строителството на автомагистралата в участъка „Шумен - Белокопитово”.

Терзиева направи оглед за изпълнението на най-големия пътен възел в България – „Белокопитово”, чиято първа копка направи официално през август м.г.

Тя каза, че е доволна от напредъка на строителните дейности. „Строителството продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт”, посочи Терзиева. Тя добави, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. „Физическото изпълнение е на почти 12%”, отчете Терзиева.

За миналата година на строителя са изплатени 12, 2 млн.лв.

Новоизграждащият се 5-километров участък от АМ „Хемус”, който включва и п.в. „Белокопитово”, е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Сторителният министър подчерта, че изграждането на АМ „Хемус” е приоритет за правителството. "Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант", напомни Терзиева.

„Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи АМ „Хемус” в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране”, заключи Терзиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!