Депутатите си скъсиха коледната ваканция на 11 дни

Колкото по-малко работим, толкова по-добре за народа, заяви Тома Биков от ГЕРБ

Йорданка Веселинова Последна промяна на 17 декември 2021 в 10:15 2132 0

Снимка parliament.bg

Народните представители решиха да намалят коледната си ваканция и ще почиват на официалните неработни дни, както и на 29, 30 и 31 декември. Предложението на ПП беше прието със 181 гласа "за" срещу 20 "против". Така коледната им ваканция този път ще продължи само 11 дни - от 24 декември до 3 януари. Според правилника на Народното събрание всяка година депутатите са във ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни около Великден и през август. Народното събрание може да променя ваканциите си с решение.

Предложения за ваканцията бяха внесени от зам.-председателя на ПГ на ИТН Виктория Василева и от председателя на групата на ПП Андрей Гюров. Василева предложи отмяна на коледната ваканция, а Гюров - промяна на датите - от 29 до 31 януари. 

Предложението на ИТН бе отхвърлено с 55 гласа "за", 12 "против" и 124 "въздържал се".

Депутатите от ГЕРБ-СДС си искаха почивката и влязоха в ролята на защитници на християнските ценности и правото на почивка. Въпреки това след края на дебатите те подкрепиха предложението на ПП.

"Колкото по-малко работим, толкова по-добре за народа"

Това заяви Тома Биков и допълни, че заседанията за по една точка са безсмислени:

"Измислете някакъв смислен дневен ред, за да не дойдем тук само за да си разхождаме костюмите и да анализираме как прекарахме Коледа, а на следващия ден да си говорим как ще прекараме Нова Година."

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС поиска и двете предложения да не се приемат, а ваканцията да остане както си е по график.

Той се загрижи за "гражданските и верските права на хората", които биха били нарушени, ако предложенията бъдат приети. Освен това Дилов заяви, че новите управляващи не уважавали християнските ценности, защото Патриархът не бил поканен на първия работен ден на 47-мото НС. Настимир Ананиев от ПП пък заяви, че той е бил поканен, но не е присъствал заради други ангажименти. Този отговор е постъпил и в НС. 

В ролята на друг бранител на християнските ценности влезе и Маноил Манев, който също упрекна управляващите, които не уважавали традициите.

Мирослава Петрова от ПП пък защити тезата, че депутатите трябва да почиват наравно с останалите хора и допълни:

"Ние сме тук, за да работим, а не да почиваме".

Александър Иванов от ГЕРБ я контрира, че това изказване е "евтин популизъм".

"Вие не сте богове, пичове!"

Тошко Йорданов заяви, че винаги е било "трогателно гнусно" колко дълги почивки си дават депутатите. Той обвини ГЕРБ-СДС, които се правели на много религиозни. Председателят на ПГ на ИТН призова почивните дни на депутатите и тези на обикновените хора да съвпадат. По темата за зеления сертификат той каза, че повечето българи нямали такъв и ако депутатите искали да са равни, то би трябвало да го няма.

"Вие не сте богове, пичове!", заяви той.

Росица Кирова пък се обиди на изказването на Йорданов и се притесни за престижа на институцията. Тя се оплака още, че в предния парламент депутатите не са имали лятна ваканция. 

Йорданов я контрира, че депутатстването не е привилегия и я призова "ако ѝ е тежко - да си ходи вкъщи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови