Депутатите гледат на първо четене електронното и задължителното гласуване

Симона Костадинова 10 март 2016 в 07:18 2758 1

Днес депутатите ще разгледат на първо четене всичките 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Всички партии и коалиции в парламента имат свой проект, а някои - дори по повече от един. Патриотичния фронт (ПФ) например предлагат въвеждането на задължително гласуване, РБ пък искат електронното гласуване да се въведе след 2 години, а ГЕРБ - да се дадат избирателни права на затворниците и предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни.

ДБГ пък предлагат да се забрани на "служителите на вериозповеданията" да агитират и и да се въведе машинно преброяване на бюлетините. Друго тяхно предложение е машинното гласуване на предстоящите избори да се въведе в половината от секциите в страната. Депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов пък искат премахване на номерацията пред партиите в листите.

Проектът на АБВ предвижда ЦИК да се допълва след избори и така всички партии, които имат депутат или евродепутат, да са представени в нея. Те предлагат още протоколите, които не са подписани от някой от членовете на избирателна комисия, да се считат за недействителни. На подобна тема е и предложението на БДЦ - той обаче се касае само за партиите с евродепутати.

Законопроектите вече бяха разгледани от правната комисия към парламента. 10 бяха приети, а 4 - отхвърлени. Всички те бяха разгледани в комисия заради решението, което парламентът прие през януари, след като 1 883 411 избиратели казаха "да" на електронното гласуване на провелия се през октомври референдум. Само два от законопроектите обаче предвиждат въвеждане на електронен вот - един на ГЕРБ и един на РБ. Този на партията на Борисов обаче въвежда електронното гласуване само експериментално.

Правната комисия отхвърли предложенията двата законопроекта за позволяване на агитация на майчин език - единият на Кадиев, а другият - на ДПС. Не беше прието и предложението на "Атака" за въвеждане на образователен ценз и задължително гласуване. Отпадна и законопроектът на ДБГ, който предвиждаше машинното гласуване на предстоящите избори да се въведе в половината от секциите. Тези законопроекти обаче ще бъдат разгледани в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови