Правната комисия прие да гласуваме задължително на избори

Симона Костадинова Последна промяна на 24 февруари 2016 в 19:31 13301 7

Комисията по правни въпроси към парламента прие въвеждането на задължително гласуване. 

Това се предвижа в законопроект за промени в Изборния кодекс, предложен от Патриотичния фронт (ПФ). То беше подкрепено от 12 депутати, 3-ма бяха против, а 1 се въздържа. Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала.

След гласуването от ДПС обявиха, че законопроектът е противоконституционен именно заради задължаването за гласуване, тъй като според Основния закон това е право, а не задължение. От партията на Доган подчертаха, че биха сезирали Конституционния съд, ако тези текстове минат и на второ четене. "Според мен се касае за сделка с колегите от ПФ", коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ репликира, че "сделка има дотолкова, доколкото с ПФ сме партньори". Освен това подчерта, че според него ако вотът е задължителен, но няма санкции при негласуване, то няма нищо противоконституционно. 

Текстът на ПФ обаче предвижда и санкции за тези, които не са успели да отидат до урните - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за социално слабите - спиране на помощите за 3 месеца. Предложението на патриотите въвежда и активна регистрация, както и увеличаване на прага на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50 % от нея. От ПФ искат да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.

Освен законпроекта на ПФ, днес правната комисия прие още 9 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Отхвърлени бяха 4. Всички те бяха разгледани заради решението, което парламентът прие през януари, след като 1 883 411 избиратели казаха "да" на електронното гласуване на провелия се през октомври референдум. Само два от всичките общо 14 законопроекта обаче предвиждат въвеждане на електронно гласуване - един на ГЕРБ и един на РБ.

По време на гласуването в зала проектът на РБ, който предлага въвеждане на електронно гласуване след 2 години, първо беше отхвърлен, но след прегласуване беше приет на косъм - 9 депутати гласуваха "за", а 7 се въздържаха.

Предложението на ГЕРБ беше прието по-убедително - 12 "за" и 3 "въздържал се". То обаче предвижда въвеждането само на експериментално електронно гласуване, като резултатите от него няма да се зачитат. 

Техният проект предвижда и въвеждането на избирателен район "Чужбина", за да могат българите зад граница да гласуват преференциално. От партията на Борисов предлагат още предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Тази идея на ГЕРБ беше посрещната остро от независимия депутат Георги Кадиев, който присъстваше на заседанието, за да представи проекта си за агитация на майчин език, който беше отхвърлен от комисията.

Другите приети днес проекти бяха на БСП, ДБГ, АБВ, ДПС, БДЦ и на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Подкрепените законопроекти на ДБГ са два - един за забрана на "служителите на вериозповеданията" да агитират и един за въвеждането на машинно преброяване на бюлетините. АБВ пък искат ЦИК да се допълва след избори и така всички партии, които имат депутат или евродепутат, да са представени в нея. Те предлагат още протоколите, които не са подписани от някой от членовете на избирателна комисия, да се считат за недействителни. На подобна тема е и приетият проект на БДЦ- той обаче се касае само за партиите с евродепутати.

Приетият проект на ДПС пренареждането на листата за общински съветници да стане почти невъзможно - те искат кандидатът на дадена партия да събере толкова преференции, колкото гласове са нужни за спечелване на място в общинския съвет, за да мине на по-предна позиция. 

Славов и Димитров пък искат премахване на номерацията пред партиите в листите, както и създаването на три МИР-а в чужбина. 

Отхвърлени бяха и двата законопроекта за позволяване на агитация на майчин език - единият на Кадиев, а другият - на ДПС. Не беше прието и предложението на "Атака" за въвеждане на образователен ценз и задължително гласуване. Отпадна и законопроектът на ДБГ, който предвиждаше машинното гласуване на предстоящите избори да се въведе в половината от секциите. 

От ДПС заявиха, че между първо и второ четене ще предложат всеки гражданин да може да се регистрира като кандидат-депутат, президент, кмет или общински съветник. Те ще поискат всеки да може да се регистрира само с лична карта и декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 22:54

И хайде стига сте цъкали минусите на хорските мнения. Какви пари вземате за това?

25.02 2016 в 09:39

А, бе, тези паризити и лъжепатриоти като чучелото Каракачанов и нагаждача Валери Симеонов Балевски докога ще се чудят каква нефелна инициатива да подемат, само и само да не захванат нещо съществено?

Как ще ме задължават да гласувам, като аз не мога да ги гледам, че и глоби измислили...

25.02 2016 в 08:41

Притеснителното е че въобще не само мисля, а обсъждат и гласуват такъв вариант. Идеята едно право, гарантирано от Конституцията, да бъде превърнато в задължение е изключително уродлива. Също като теб, когато ни казваш, че няма нищо притеснително и тревожно.
Уроди сте всички, които не правите разлика между право и задължение. А ако вкараме и думичката отговорност просто нямам идея какво още ще натворите.

24.02 2016 в 21:43

От комисия до закон планина разлика. Ко сте се разтревожили.

24.02 2016 в 21:20

Поредната вратичка. Ако хванат някой да продава ама тоя някой е наш човек, ще кажем че им е дал по 2 лева всеки. Ако не е наш отива на топло...

24.02 2016 в 20:55

Комунизмът се завърна. Партии на ДС смятат да ви задължават да гласувате, а резултатите... ще се редактират както обикновено.

Ще се окаже че онези над 65% които реално не гласуват (надутият след редакция вот малко изменя тоя процент), не го правили защото знаели че герп ще спечели и без тяхна помощ.

24.02 2016 в 20:04

Глупост след глупост.