Седмица по-малко обещания и кебапчета преди избори

OFFNews 23 февруари 2016 в 09:09 2824 1

Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни, да се създаде 32-ри избирателен район "Чужбина", а в деня за гласуване секциите да отварят в 7 и да затварят в 20 часа. 

Това са част от предложенията за промени в Изборния кодекс, които депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание, съобщи БГНЕС. Сред вносителите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който традиционно оглавява предизборния щаб на управляващата партия.

От ГЕРБ смятат, че 30-дневната кампания води до апатия и умора сред избирателите. Дават се примери, че предизборната кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Предлага се още при провеждането на избори до 2018 г. да се създаде възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от електронното гласуване няма да се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите. Желаещите да гласуват по интернет ще трябва да заявят това предварително.

От ГЕРБ предлагат още и създаването на отделен, 32-ри избирателен район "Чужбина", "за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции".

Заради решения на Европейския съд за правата на човека от управляващата партия предлагат право да гласуват да имат и затворниците, с изключение на осъдените на тежки престъпления. Избирателни права ще имат и лица, които са поставени под ограничено запрещение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови