Депутати от 4 партии искат одит на "Банков надзор"

OFFNews 03 април 2015 в 13:15 2596 0

Депутати от Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт настояват Сметната палата да направи одит на изпълнението за ефективността на банковия надзор на БНБ за периода 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. заради случая „КТБ“.

Народните представители Мартин Димитров (РБ), Менда Стоянова (ГЕРБ), Румен Гечев (БСП), Емил Димитров- Ревизоро (ПФ) и Петър Славов (РБ) са внесли в парламента проект за такова решение, съобщиха от Сдружение "Граждански блок" към Реформаторския блок.

"Очевидно е, че проблемите на КТБ не са настъпили изведнъж, а са резултат от процеси, които са продължавали с години. Поставя се въпросът доколко ефективен е бил банковият надзор, дали е бил в състояние да установи своевременно състоянието на банката, лошите практики на банковия мениджмънт при управлението на кредитния й ресурс, които са поставяли под заплаха интересите на вложителите и на банковата система като цяло", изтъкват в своите мотиви депутатите.

Според вносителите е важно дали са били предприети навреме надзорни мерки, насочени към предотвратяване и преустановяване на незаконосъобразните практики в банката, които бяха установени от одиторите и квесторите и очевидно са довели до неплатежоспособност.

"Как БНБ е реагирала на влошаването на качеството на кредитния портфейл на КТБ? Очевидно е, че не инцидентно, а системно и продължително са нарушавани правилата на разумното търговско банкерство, установени в Закона за кредитните институции и актовете по прилагането му. Това довело ли е до налагане на мерки, преди режима на специален надзор, поради опасност от неплатежоспособност и какви са тези мерки?", пишат в мотивите си депутатите.

Депутатите изтъкват още, че досега надзорната функция на БНБ не е била обект на такъв одит, но в последните години Сметната палата е извършвала подобни одити на институции с надзорни правомощия. Такива са например одитите на Комисията по финансов надзор по отношение на ефективността на застрахователния надзор, на Съвета за електронни медии, на Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови