Денков: Натискът върху министрите е много голям. Критиката на Йотова е неадекватна

В учебниците Русия е представена в определена светлина. Различни елементи от историята са грижливо и внимателно изчистени, каза премиерът

OFFNews 15 януари 2024 в 15:00 5882 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Премиерът Николай Денков

Натискът върху министрите е много голям, включително и от президентството. Тази критика (на вицепремиера Илияна Йотова, че Министерският съвет е "Б" отборът - бел. ред.) е абсолютно неадекватна и не знам как да я коментирам.

Това заяви премиерът Николай Денков, след като присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет. Денков коментира и актуални теми.

Министър-председателят каза още, че България е парламентарна република: "Ако имаме служебен кабинет, при който само един човек назначава, няма отбор, а треньор".

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обясни, че Министерският съвет е отборът на България, който споделя общи ценности и отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт.

Денков допълни, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е избързал с изявлението си, че след ротацията няма да бъде министър. "Ако непрекъснато пречим на министрите и ги натискаме в някаква посока, това пречи да си свършат работата", каза още премиерът. 

От думите на Денков стана ясно още, че по време на преговорите за ротацията "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ са се разбрали, че ще има минимални промени на състава на Министерския съвет.

"Няма безгрешни хора. Поне 80% от критиките са некоректни и неадекватни. Те са в резултат на политически интереси", каза още той. 

Денков коментира и темата с дезинформация, като заяви, че такава има и това се знае от всички.

„Няма универсален механизъм за борба, но трябват усилия. Има много сериозни изследвания за това как се фрагментира обществото, когато се поднася информация, която човек иска да чуе“, допълни той.

Попитан трябва ли да има промяна в учебниците по история премиерът посочи, че те трябва да представят историята, такава каквото е била.

„В нашите учебните е представена само една част от историята, в която представя Русия в една определена светлина. Историята представя тези елементи, а други са грижливо и внимателно изчистени. Създава се внушение, с което децата израстват, включително и аз“, категоричен е Николай Денков.

Той добави, че са му трябвали много години, в които да прочете други книги и друга история с документи.
„Прочетете Санстефанския мирен договор, за да разберете за какво става дума“, заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

15.01 2024 в 23:37

Академик Денков не го взимайте на сърце. Разликата между Вас и Йотова е огромна. Тя е проста и нахална, а Вие сте умен, възпитан и най-важното способен. И работите за всичи, а тя само за интересите на партийната й клика

1220

5

хr4

15.01 2024 в 21:03

re: Mateevk

"А какво и кой ни пречеше да оправим учебниците още преди години? Цели 35 години не го направихме..."

Абсолютно!!! Изключително точен въпрос.

400

4

демотиватор

15.01 2024 в 16:38

"Денков: Натискът върху министрите е много голям."

Натиск от кого?
С какво?
Как?
Кога?

870

3

Constanza

15.01 2024 в 15:36

Не само коментарът на г-жа Йотова, ами и тя цялата е неадекватна.

2099

2

Mateevk

15.01 2024 в 15:35

Е, най-накрая открихме топлата вода. А какво и кой ни пречеше да оправим учебниците още преди години? Цели 35 години не го направихме и сега берем горчивите плодове от нашата глупост, страх и примирение с лъжата. Има ли го целият Вазов в учебниците - и "русофила" и "русофоба" Вазов, за да разберат и обяснят децата защо не е бил нито едното, нито другото, а е бил патриот и няма нищо общо с тези, които днес се кичат с това най-високо звание и дори ни назидават на тема патриотизъм? Стигнахме дотам Копейкин да изнася лекции на тема национален идеал, който ни бил формулиран от Граф Игнатиев!

345

1

Джендо Джедев

15.01 2024 в 15:24

Само това кой на какво събитие е присъствал говори предостатъчно кой какъв е и какво му е нивото:

"Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в град Белово, където беше гост на честването на 146-годишнината от освобождението на Беловския край и празника на града."

"Това заяви премиерът Николай Денков, след като присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет."

Йотовица - на поредната кьор-софра, Денков - на представяне на високи технологии.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика