Мария Габриел припомни на Илияна Йотова, че България е парламентарна република

OFFNews 15 януари 2024 в 11:31 21678 1

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министър на външните работи и вицепремиер Мария Габриел

България е парламентарна република и всички виждат, че има работещ парламент. Вижда се също, че има устойчивост и предвидимост в страната, защото изпълнителната и законодателната власт работят, говорят си и споделят общи приоритети.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на конференция "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас" в Дома на Европа в София.

Коментарът ѝ е по повод думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която каза, че Министерският съвет – в сегашния си вид и след ротацията, е „Б“ отборът. „А“ отборът са председатели на парламентарни групи и някои от председателите на парламентарни комисии. "Те взимат решенията. Досега Министерският съвет ги изпълнява според своите възможности", смята Йотова.

"Това е отборът на България, който споделя общи ценности и отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт - това е начинът, по който виждам аз страната", посочи Мария Габриел.

Тя подчерта, че с премиера Николай Денков са на една и съща позиция и че тепърва предстоят разговори за ротацията. Вицепремиерът отново припомни, че ще се направи оценка на работата на всеки министър и на изпълнението на заложените задачи в управленската програма.

По думите ѝ има достатъчно време до ротацията, а до тогава трябва да се даде възможност на министрите да вършат своята работа.

Габриел отново посочи, че към момента няма да коментира имена на министри и да дава каквито и да било индикации. Тя подчерта, че и за нея сега е най-важно да продължи спокойно да върши работата си като външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!