Ден 111: Факелно шествие за починалите в домове деца (видео)

OFFNews 27 октомври 2020 в 21:06 2751 0

Снимка Христо Касабов/БТА

Родители от гражданската инициатива "Системата ни убива" организираха факелно шествие в столицата. Шествието премина пред Съдебната палата.

Протестно шествие на майките от „Системата ни убива“ затвори столичния булевард "Цар Освободител" в 111 ден на протестите.

По-рано майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерския съвет. Тази вечер протестът, на който се отслужи панихида за децата починали в домове.

Отец Йоан отслужи панихида за загиналите в домове деца. Протестиращи от инициативата казаха, че държавната система убива децата днес. "Могилино е живо и днес деца умират от глад", заявиха демонстранти и добавиха, че домове на ужасите има и днес.

След панихидата хората, със запалени факли се отправиха към Съдебната палата, за да потърсят отговорност от главния прокурор.

Според тях главният прокурор Иван Гешев, а също и неговите предшественици, не са се отнесли сериозно към сигналите за такива случаи и не са ги разследвали с необходимата сериозност.

По-рано днес от МТСП заявиха, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 г. "Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, заявиха в позиция от МТСП.

Пред сградата на президентството същевременно се събраха за 111-и път участници в антиправителствения протест с искания за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор.

Към 21 часа протестът пред “триъгълника на властта” приключи и протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Арман Бабикян от “Отровното трио” обяви: “Утре пак сме тук”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !