Демерджиев за местните избори: Ще бъда част от обществения живот на Пловдив

OFFNews 04 юли 2023 в 08:41 1572 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Иван Демерджиев

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев не разкри дали ще бъде кандидат-кмет в Пловдив на предстоящите местни избори, но обяви, че ще бъде част от обществения живот на града. 

"Аз ще бъда част от обществения живот на Пловдив и смятам да го използвам за благото на държавата. Ролята ми на общественик ще продължи. Ще се боря на този терен. Докъде ще ме отведе това – ще видим. Ситуацията определя дали обществената функция ще прерасне в политическа или не", каза той пред бТВ. 

Демерджиев призова да се изчака "събитията да се развият, да дойде съответният момент", когато ще може да коментира директно. 

"Натрупах опит и смятам да го използвам за присъствие в обществения живот. Ако се явя на избори, не знам дали ще са местни или друг вид, надявам се хората да оценят действията ми, които са видели", каза още Иван Демерджиев.

Попитан защо не е станал част от съветниците на президента Румен Радев, който назначи някои от служебните министри в понеделник, бившият силов министър коментира, че няма желание да заема пост на този етап

"Последните години поддържам системни контакти с президента и неговата администрация. Смятам и занапред да е така", обясни още Демерджиев.

Отваряне на каси и убийството на Къро 

Той коментира и убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР. 

"Извършителите на престъплението в Кейптаун са извършили и други действия в къщата, след като убиват четирите човека. Когато се прицелиш в определени места в една къща и си решил да извършиш още нещо там… Да отвориш едни каси и да се вземе тяхното съдържание. Не мога да говоря в повече детайли", каза той. 

Той допълни, че в касите има много ценности, но липсват други неща.

"Очаквам органите за разследване да дадат отговор защо тези хора, убили четири човека, са си позволили да извършат и други действия", каза той.

Демерджиев обясни, че истината трябва да излезе наяве: "Всички версии трябва да бъдат проведени, дали хора в България имат интерес да се извършват такива действия в жилището на Каменов. Това са стъпките за доверие към правораздавателните и правоохранителните органи".

Увеличението на заплатите в МВР

Бившият вътрешен министър обясни, че символичните протести на синдикалната федерация на МВР са първият сериозен тест пред настоящия министър Калин Стоянов. По-рано от СФСМВР обясниха, че адресат на протестите е финансовият министър Асен Василев, а не Калин Стоянов. 

Демерджиев предупредил Стоянов, че една от битките ще е за начина на финансиране на МВР. По думите му автоматично се повтарят едни бюджети, като индексацията на възнагражденията в МВР следва събитията.

"Няма как да функционира една система и хората да бъдат мотивирани, като няма увеличение на работните заплати, както и увеличение на допълнителните възнаграждения. Мантрата, че няма пари и че трябва да се гони 3% бюджетен дефицит не може да се прилага за всяка една система в държавата", обясни той. 

Според него двете политически партии, които стоят зад кабинета, имат противоречие в сектор "Сигурност".

Попитан какво наследство е оставил, бившият министър обясни, че това е борбата с нелегалната миграция, която била "много добра". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки