Демерджиев обсъди мигрантския натиск със сръбския вътрешен министър

България и Сърбия с обща работна група за борба с организираната престъпност и нелегалната миграция

OFFNews 28 февруари 2023 в 18:26 1195 0

Иван Демерджиев и Братислав Гашич

Снимка mvr.bg

Иван Демерджиев и Братислав Гашич

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и сръбският му колега Братислав Гашич обсъдиха мигрантския натиск по време на работна среща на ГКПП "Калотина", съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Във фокуса на срещата са обсъдени теми, свързани със засилването на двустранното сътрудничество и противодействие на незаконната миграция и на организираните престъпни мрежи, както и общи инфраструктурни проекти между България и Сърбия.

По предложение на българската делегация е прието решение за създаване на работна група, включваща представителите на министерствата на двете държави, която да ускори решаването на въпросите, свързани с противодействието на организираната престъпност и незаконната миграция. Подобна междуведомствена група от експерти от България и Турция вече работи.

Министърът подчерта усилията на българската държава в противодействие на нелегалната миграция.

"Опитите за незаконни преминавания на границата между България и Турция не намаляха тази зима, за разлика от предишните. Миграционният натиск от началото на тази година е приблизително два пъти по-голям в сравнения със същия период на миналата година", посочи Демерджиев.

Той уточни, че страната ни е подобрила взаимодействието си с турската страна и работи активно за допълнително техническо обезпечаване на браздата.

"Разговаряме с Европейската комисия, за да получим техническа помощ, включително и за наблюдение по въздуха, високопроходими автомобили. Имаме уверението, че ЕК е осъзнала необходимостта да помогне на България като външна граница на ЕС", заяви вицепремиерът.

Двамата министри са обсъдили и възможностите за подобряване на сигурността по границата между двете държави.

"През 2022 г. бяха възстановени съвместните патрули и сме готови да набележим допълнителни мерки, за да се ограничат нелегалните преминавания. Международните престъпни структури, занимаващи се незаконна миграция, имат добре изградени мрежи с огромен финансов ресурс. Затова е важно да осъществяваме бърз обмен на данни, за да противодействаме в реално време на територията на няколко балкански държави", подчерта вътрешният министър.

"Готови сме на отворено сътрудничество с всички служби на МВР – ГД „Гранична полиция", ГДБОП и др. За пътния трафик през лятото сме готови да използваме полицейски служители, които да осъществяват бърз паспортен контрол с мобилни устройства", заяви сръбският министър на вътрешните работи.

В ход е поетапна реорганизация на ГКПП „Калотина", която се очаква да приключи в началото на лятото с 3 нови паркинга и 28 трасета за граничен контрол.

В срещата участваха заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър и Венцислав Катинов; главен комисар Росица Димитрова, директор на ГДГП; главен комисар Калин Стоянов, директор на ГДБОП; Миомир Пажич, помощник-директор на сръбската полиция; Драган Самоловач, директор на сръбската дирекция „Гранична полиция", ръководството на Регионална дирекция „Гранична полиция" – Драгоман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!