Демерджиев: Нашите сили по границите пазят с телата си и спокойствието на нидерландските граждани

Цената за членството ни в Шенген не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!, заяви вицепремиерът

OFFNews 03 декември 2022 в 09:22 3151 6

Иван Демерджиев

Снимка МВР

Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи, заяви Демерджиев

България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си в ЕС. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск – 4 пъти по-висок от миналогодишния. 

Това се посочва в позиция на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод решението на Нидерландия да блокира влизането ни в Шенген. 

"Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", отбелязва още той.

Демерджиев посочва, че през последните месеци страната ни е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете са приключили с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

"В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заявява в позицията си вицепремиерът.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

03.12 2022 в 13:40

Така го опазват, че никой не разбра! :D

Пешко, честита ти нова регистрация! Браво, тоя път не си изял "к"-то. Готви си номер 8 от сега! :D

-5840

3

Ако имат гръбнак да блокират решението за тавана на цената нефта на ЕС, докато не ни вземат в Шенген, варианти много, ама нема ора, само мижитурки продажници.

925

2

ешо

03.12 2022 в 09:55

рюте иска върховенство на закона а вие ревете за границата и не казвате нищо за гешев

934

1

демократ2022

03.12 2022 в 09:53

Изключително нагъл опит за PR на гърба на загиналите полицаи, др. Демерджиев.