ДБ иска да се проверяват за агентурно минало контролиращите големи обществени поръчки

Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата ДС и икономическия живот, захранван с публични средства

OFFNews 13 май 2023 в 19:46 3778 0

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС

Божидар Божанов

ПП-ДБ внесе законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки, обявиха от коалицията.

Проектът е за изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), чрез който да се постигне по-голяма прозрачност и по-добър контрол при изразходването на публични средства.

С предложенията се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от “Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) ще се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ на данните.

Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, попадащи в изключенията на ЗОП, с цел повишаване на прозрачността на възлагането.

Предвижда се и разкриване на принадлежност към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българската народна армия на лица, които пряко контролират изпълнители по обществени поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лева на годишна база. Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата Държавна сигурност и икономическия живот, захранван с публични средства.

“Ако правителството ни не беше свалено след седем месеца управление, много от законите, за които говорим в последната една година, вече щяха да са факт и нямаше да се налага да ги внасяме отново, за да придвижим отдавна обещавани реформи”, коментира народният представител Божидар Божанов, който е основен двигател за предвижданите промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови