Четирима служители на МВР са уволнени заради насилие на протеста срещу БФС

OFFNews 20 декември 2023 в 19:41 1752 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Калин Стоянов

Четирима служители на МВР са уволнени заради полицейското насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред БНТ. 

"Имахме образувани 4 дисциплинарни производства. Тук има прецедент в системата на МВР, където за около 20 дни приключи проверката по тези дисциплинарни производства и към момента са уволнени четирима служители. Успоредно с това се извършват дисциплинарни проверки на 9 полицаи за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. Има огромна вероятност част от тези дисциплинарни проверки да прераснат в дисциплинарни производства, където се предвижда уволнение", каза той. 

Стоянов посочи, че в четирите дисциплинарни производства, които са приключили с уволнения, има констатирана неправомерна употреба на физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо. За разследването са използвани записи от камери и свидетелски показания на граждани и полицейски служители.

Часове след протеста обаче директорът на СДВР Любомир Николов обяви, че публикуваните записи с полицейско насилие са изрязани, но все пак "може да се твърди за евентуален допир между протестиращи и служители на МВР". 

"Ще бъда безкомпромисен по отношение на служителите, които си позволяват да превишат своите права и същевременно искам да благодаря на всички служители, които съвестно изпълняват своите задължения", каза Калин Стоянов. 

Попитан дали усеща в момента политически натиск по отношение на работата си, той отговори:

"Не, по отношение на мен, не считам, че продължава този натиск. Аз и тогава го казах - аз съм на тази позиция с цел да постигна резултати и цели, които сме си поставили от самото начало. Считам, че оценката накрая трябва да бъде дадена от премиера и вицепремиера".

След протеста на 16 ноември стана ясно, че по време на погрома министърът е гледал филм за телефонни измами. Тогава министър-председателят Николай Денков обяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки