БСП срещу шефа на апелативния спецсъд заради Румен Овчаров

OFFNews Последна промяна на 26 май 2021 в 12:07 3299 0

Националният съвет на БСП излезе с остра позиция срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, заради негов "подчертано одобрителен коментар на невлязлата в сила присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката и член на БСП – Румен Овчаров". 

Имайки предвид факта, че на 18 май 2021г. в предаването „Лице в лице“, председателят на Апелативния специализиран наказателен съд - Георги Ушев, грубо погази конституционните и международни стандарти, без които всяка идея за справедливост и правораздаване е немислима, а именно правото на справедлив процес и презумпцията за невиновност; Съзнавайки, че с подчертано одобрителния си коментар на невлязлата в сила присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката и член на БСП – Румен Овчаров, г-н Георги Ушев дава основания за съмнение в безпристрастността на ръководения от него Апелативен специализиран наказатален съд – юрисдикцията, която разглежда същото това дело на втора инстанция, пишат от БСП. От партията отбелязват, че "първоинстанционната присъда на Румен Овчаров не е за корупция, както се твърди, а за неупражнен контрол и безстопанственост".

В позицията се казва още: 

Отчитайки чл. 212 от Закона за съдебната власт и т. 7.4 от Раздел II на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, според които представителите на съдебната власт нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела, които не са им възложени; Припомняйки разпоредбата на чл. 6, т. 6 на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, както и трайната практика на Съда в Страсбург по неговото приложение и изразявайки съжаление, че българските данъкоплатци продължават да плащат за незаконосъобразното поведение на висши чиновници и магистрати:

Заявяваме, че:

Цитираното публично изявление на г-н Георги Ушев е напълно неприемливо за всеки един магистрат, но в още по-голяма степен за административен ръководител на съда, пред който делото се гледа в момента. То практически лишава подсъдимите от правото им на безпристрастен съд, който да разгледа делото им на втора инстанция; Висшият съдебен съвет следва да се произнесе както по отношение на конкретното изявление на г-н Ушев, така и по цялостната дейност на поверения му съд;

Независимо от внушенията, част от които е и споменато телевизионно интервю на Георги Ушев, становището на Българската социалистическа партия за закриването на специализираните съдилища няма отношение към конкретен казус, а има за цел гарантирането на еднаквост в процедурите и предвидимост в резултатите на всеки процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови