БСП против предложенията за ограничаване на машинното гласуване

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2018 в 16:03 2868 0

„БСП ще се противопостави много категорично на ограничаването на възможността за машинно гласуване. Ние сме против предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс за ограничаването на възможността за този тип гласуване и ще внесем и наши."

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция. Той добави, че  машинното гласуване е един от начините да бъдат пресечени някои от най-зловредните практики по време на избори, а именно- подправяне на протоколи, грешки при броенето, при отчитането на преференции и други.

"Никакъв аргумент за технически трудности не може да важи за закон, който е в сила от 2014 г- пет години, откакто законът постановява, че трябва да има машинно гласуване във всички секции. Беше даден достатъчно дълъг срок за експерименти“, каза още Крум Зарков. 

По думите му неслучайно, в предложението си за Алтернативен бюджет, БСП е предложила с 50 млн. лв. повече  за изборната администрация, за да могат  да се набавят нужните машини и софтуер.

"Категорично сме против обаче, да заковем в закон „Информационно обслужване“, като единствения възможен доставчик на тези машини“, заяви още Зарков. Той уточни, че с промените в Изборния кодекс ГЕРБ заличават срока за въвеждането на електронното гласуване през 2019 г.

"Това е груб политически фалш. Той разкрива поведението на тази политическа сила, която от страх да излезе срещу това, което счита за народната воля, обещава нещо, което знае, че не може да изпъни. От ГЕРБ, с тези промени, създадоха очаквания у много хора и особено у нашите сънародници в чужбина“, допълни още зам.-председателят на грипата на БСП в парламента.

Крум Зарков каза още, че БСП се обявява против заличаването на номерата на партиите в интегралната бюлетина. Той добави, че интегралната бюлетина трябва да остане такава, каквато е, защото българските граждани вече я познават добре.

"Ние ще направим и наши предложения в Изборния кодекс,  защото големите проблеми пред гласуването в България са други", обясни народният представител .

Той обяви, че левицата ще предложи начин на актуализация на изборните списъци, за да  се приключи завинаги с т.нар "мъртви души", които се използват като резерв за изкривяване на резултатите.

"Ще предприемем и мерки за завишаване на санкциите за онези кметове, които позволяват на адреси, които очевидно са необитаеми, да се регистрират стотици потенциални гласоподаватели“, завърши Крум Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови