БСП пак зове да не четем архивите на Военното разузнаване

Ивайло Анев Последна промяна на 03 юни 2015 в 10:29 3114 3

Снимка БГНЕС

Заместник-председателят на БСП Атанас Мерджанов.

Депутатите от "БСП Лява България" призоваха новият шеф на "Военна информация" Йордан Бакалов да не предава архивите на службата на Комисията по досиетата.

Тази позиция обяви за пореден път зам.-председателят на партията Атанас Мерджанов.

"Ако искате да затворим страницата с досиетата, нека скършим монопола върху истината на Комисията по досиетата", призова Мерджанов.

По думите му левицата е готова със законопроект, който да преобразува комисията в исторически институт за изследване на досиетата. "Нека да ги чете и изследва комисия от историци", обяви още той.

Според социалистите дейността на комисията, ръководена от Евтим Костадинов, разочарова.

"Тя не прекрати и непрекъснато подхранва митовете за Държавна сигурност, а практиката й е противоречива.", каза Мерджанов.

"Помислете как когато комисията ви обяви за сътрудник с картонче, не можете докажете, че нямате картонче", призова зам.-председателят на БСП. Той твърди, че с картончета са омаскарени хора на изкуството и науката, изобличени са журналисти и писатели, но не е пострадал нито един кредитен милионер.

Социалистите отново нападнаха министъра на отбраната, когото нарекоха "подбудител за осветяване на военните разузнавачи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2015 в 14:07

Nothing to see here, move along! Това не са агентите, които търсите.

03.06 2015 в 12:20

Отдалеч се вижда, че БСП има голям интерес тези архиви да не се предват там , където им е мястото. явно има голям брой настоящи шефове в партията/ с малка буква/, които са били доносници там. не беше веднъж и дваж да хлевчат и да редят сълзи. Как никой друг не съзря, че националната сигурност е застрашена, че идва второто пришествие. Страх, луд страх ги гони, че ще лъснат голите задници и на кого са били лакеи.

03.06 2015 в 10:48

Според мен тази политкомисия трябва да се закрие и всички досиета да се разсекретят и да се качат в нета. Сегашната комисия са група мижитурки за изпълнение на политически поръчки. Аз лично знам за един случай, когато човек е публично обчвен доносник на база на картонче и две години по-късно получава писъмце, в което пише сори, ама е станала грешна, човека с картончето не сте вие. Или за двама души дето бяха мъртви сумати години преди да ги обявят.
Ако всичко е публично ще можем сами да преценим, кой е работил за държавата и националната сигурност и кой е киснал колегите си.