Божанов за ''литературното четене'' на Борисов: Никога не е боравил добре с фактите

Александра Маркарян 23 август 2022 в 15:37 5662 5

Божидар Божанов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Божидар Божанов

"Никога не е боравил добре с фактите."

Това констатира Божидар Божанов ("Демократична България") за Бойко Борисов след брифинга му в централата на ГЕРБ. На него бившият премиер приписа заслуги на партията си по отношение на машинното гласуване на изборите. ГЕРБ били настоявали за пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване. Борисов се "сети" за това днес, след като вчера "Демократична България" подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборния кодекс.

Според изложението на Борисов пред медиите ГЕРБ били искали достъп до изходния код и попита ДБ чак сега ли са се сетили да се присъединят към тях.

По този повод бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков" Божидар Божанов нарече медийната изява на Борисов "литературно четене" и коментира:

"Борисов никога не е боравил добре с фактите, затова искам да му напомня, че текстовете в Изборния кодекс, с които се задължава ЦИК да предостави кода, са внесени от "Демократична България" през април 2021 г. ГЕРБ гласуваха "против".

Също искам да му напомня, че досега този текст не е бил спазван, т.е. на експертите не е даван достъп до кода въпреки нашите редовни настоявания, тъй като представителите на ГЕРБ и ДПС в ЦИК гласуваха против съответните решения. Надявам се този път да гласуват "за", след като най-после има осъзнаване в ръководството на ГЕРБ, че това е важно".

"Системните усилия за честност и прозрачност на изборния процес, които полагаме в "Демократична България", не за пръв път се използват в дребни интриги срещу нас, но ние ще продължим да защитаваме интереса на избирателите" - обещава Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

5

ob1

25.08 2022 в 21:22

source code, няма такова нещо като SORS. Не го мисли, програмисти бол, могат да четат и да пишат код, не като тебе

-1655

3

ob1

23.08 2022 в 23:43

красимир се включи с торба обиди и нито един факт. С какво можеш да обориш изнесеното в статията, а? Къш в зайчарника за нов инструктаж!

1035

2

Niko Kolev

23.08 2022 в 22:43

@Krasimir T.Georgiev

Баце, торта сахер ли ти е критерий за интелект?