ДБ обжалва пред ВАС решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

OFFNews Последна промяна на 21 August 2022 в 12:29 2103 13

лого

Снимка ДБ

"Демократична България"

“Демократична България” подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс, съобщиха от обединението.

“Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само в по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява “Демократична България”.

“Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително”, се казва в документа до ВАС.

ДБ заявява в жалбата си, че решението на ЦИК “води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността, която да позволява на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат пълното убеждение, че той обективно изразява волята на избирателите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-70

13

офф бее

22.08 2022 в 20:23

Красенце Мамин Златен, мъжки, айде отвори си линка в Уикипедия и виж не го ли пише там на първия ред това.
Категорията ти ще да е нещо като Лека муха (Light flyweight). Да, не съм ти в категорията. Ходи си постискай пъпките и виж кво става в гепиме...там ти е нивото

-75

12

Krasimir T.Georgiev

22.08 2022 в 19:46

Спирам с безсмислената комуникация Офф блеещ, ти не си ми в категорията.
Пъвата стъпка от създаването на програмата-софтуера е написването на текст на съответния език за програмиране. Създаденият текстов файл се нарича СОРС КОД. Ето на това твоите малоумници казват Изходен код.

-70

11

офф бее

22.08 2022 в 18:20

В такъв случай ти би трябвало да си най-големия противник на схемите на герб!
И друго - в "софтуерния бизнес" не са ли те научили да се държиш възпитано и на ниво? То това се учи в по-ранна възраст принципно, но и средата възпитава...
Щото изказа ти като е на каруцарско ниво - и програмирането ти ще да е на такова... Както и битието ти...

*офф бее* отива да прави смешки... :-))))))

-75

10

Krasimir T.Georgiev

22.08 2022 в 16:04

Ха, смешнико, на свободния пазар парите се изкарват с добра и квалифицирана работа, а не с политически връзки и поръчки. Работил съм над 30 години в софтуерния бизнес, по времето на всички правителства на прехода, и никога не съм оставал с МАЛКО пари. Винаги са били много и достатъчни.
Фандъкова направи ремонт на жълтите павета, и напред към протестите. Давайте, викайте, хвърляйте домати и яйца, радвайте се на безумието на тълпата.

-70

9

офф бее

22.08 2022 в 15:31

Къде ще дойдете бре? Да не сте бегали някъде? Или се криете зад мониторите и мишкувате по кюшетата? Кой ти пречи да си работиш и сега? Или ви пречат да крадете от "поръчки"? Ако е така - имам лоша новина за теб - боко няма да състави правителство! Даже да сте първа политическа сила. (Освен ако не се гушнете официално с доган и копейкин) Но тогава ще има такива протести, че предишните ще са като майчина милувка...

-75

8

Krasimir T.Georgiev

22.08 2022 в 15:23

Тъпаците яко са ми наслагали минуси. Това е тяхната радост, виртуалното им удоволствие. Така компенсират вековната злоба на роба!

-75

7

Krasimir T.Georgiev

22.08 2022 в 15:17

И това ли ти е обяснението "Офф блеещ". Смешник, така и предполагах, че нямаш никакво понятие от професионалния език на програмистите.
Ти си от породата ДБ - празноговорещи невнятници, които могат да сипят обвинения, обиди и закани, но по клавиатурата само! Това си ти "Боковци, каскети и Курнели", и другите като теб.
Сега следва загуба на изборите и Забрава. Ще дойдем ние, професионалистите, тъпанарино!

-70

6

офф бее

22.08 2022 в 12:53

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%BE%D0%B4

Уикипедия. На разбираем език. Хората могат да си направят труда и да добият представа! А ако не искат - ще получават още от боковци, каскети и курнели.

-75

5

Krasimir T.Georgiev

22.08 2022 в 11:26

Хайде обясни ми умнико "Офф блее" какво е "Изходен код". Обясни на неграмотния простак, който от 33 години създава приложен софтуер в областа на счетоводството и стопанското управление.
Чакам да чуя нещо смислено, ако изобщо си способен на това, а не необосновани обиди и квалификации! Давай!

-70

4

офф бее

22.08 2022 в 11:09

Красимире, факта, че си неграмотен и не знаеш що е то "изходен код" ли ти дава правото да се държиш просташки? Мъжкарско ли ти се струва?!
Ми не е!