Божанов: България е на фронта на дезинформационните кампании

OFFNews 15 март 2022 в 12:05 1418 0

България е на фронта на дезинформационните кампании, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството на тема мястото на България в новия свят - рискове и стратегии.

По време на събитието, организирано от в. "Капитал", той заяви, че

"Не сме в състояние на кибервойна", каза той и обясни, че не се наблюдава и зачестяване на кибератаките.

Въпреки това обаче има редица хибридни атаки и дезинформационни кампании. Той заяви, че над 45 хиляди руски IP адреса са блокирани.

Божанов заяви, че хибридните атаки дори не са регламентирани и в момента нито едно министерство не предприема никакви действия за предотвратяването им. Той обясни, че социалните медии са инструментът, който засилва фалшивите новини. Това е и причината, поради която правителството в момента работи най-вече на това поле. 

Министърът коментира, че изцяло фалшивите новини са лесни за разпознаване и дори социалните мрежи ги блокират. Проблемът е с дезинформацията, при която фактите се изкривяват, както и фоновата дезинформация, която от години облъчва българското общество.

Божанов коментира, че първо се работи със социалните мрежи, но ще е необходима и промяна общоевропейските регламенти. Той обаче обясни, че тук има и друг проблем - свободата на словото и правото на изразяване.

Той заяви, че ще се иска промяна в алгоритмите на социалните мрежи, за да се разграничава автентичното и неавтентичното , засилвано от ботове и тролски фабрики, поведение на потребителите.

"Ще държим Фейсбук да включат в своя алгоритъм факторите, свързани с неавтентично поведение. Това не засяга анализ на съдържание. Не е редно нито социална мрежа, нито правителство да казват "това е истина" и "това не е истина". Важно е да разграничим неавтентично поведение, финансирано от вражеска държава."

По думите му в сферата киберсигурност досега не се е правило много, но темата се е превърнала в основен приоритет на повереното му министерство. Той допълни, че електронната идентичност на хората е една от първите стъпки, която ще доведе и до ефективно електронно управление.

Министърът заяви, че друг основен приоритет е администрацията да бъде дигитализирана, а процесите - максимално улеснени. Той е категоричен, че държавните служители са готови за тази стъпка, защото намаляването на бюрокрацията ще улесни и тяхната работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!