Борисов събра Фандъкова и екипа ѝ на оперативка в дома си

Премиерът в оставка търси новите лица на ГЕРБ сред младите служители в общините, заръча им да дигитализират и да осигурят забавления

Мая Младенова 24 април 2021 в 12:40 15644 0

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра днес преди обед в дома си столичния кмет Йорданка Фандъкова и млади кадри от нейния екип. Кметицата заведе  там част от заместник-кметовете, шефове на общински агенции, директори на директори, общински съветници. Това стана веднага след откриването на новата метролиния - до Горна баня.

"Сред 2 години и половина сред тях ще изберем бъдещия кмет (...) бъдещата смяна", каза Борисов, обръщайки се към Фандъкова.

От разговора стана ясно, че той е решен да потърси сред младите кадри в общините на ГЕРБ бъдещите управленци. "Вече не съм зает, мога да се занимавам тук", каза председателят на ГЕРБ.

"Като гледам, ние си имаме с тебе и кандидат за кмет на София", обобщи в хода на разговора Борисов. Не стана ясно кого точно визира той, Коментарът му бе направен след изказване на заместник-кмета по дицигализация Генчо Керезов.

Борисов поръча на екипа на СО да заложи на дигитализацията - възможно най-много услуги и плащания, вкл. данъците, да могат да се извършват през мобилен телефон, без чакане по опашки, електронен подпис или ходене на място.

Какво очакват от вас софиянци - дигитален и модерен град, заяви Борисов. Следващата седмица пък щели да говорят за културната програми - фестивали, конференции, където според него също трябва да се постави акцент.

Метрото

Фандъкова призова да се приеме час по-скоро планът за възстановяване, за да може да се финансира следващото продължение на метрото. Представител на финансовия екип се оплака пред премиера, че БСП и ДБ в общината са против разширението на метрото от Бизнес парка до Симеоновския лифт.

"Горна баня изпревари Банкя (...) Моите съкварталци викат: на цяла София направи рингове, пътя до Банкя оставú. Казвам им, че ако бях направил първо Банкя, щях да съм като Тодор Живков с Правец", каза Борисов.

Той поръча, когато хората от комисията по ревизията на Мая Манолова ходят по институциите, да не им се дават флашки с информация, а документацията да се предава писмено - натоварена на бус, защото сме били правова държава. По този почин през 2017 централната столична община изпрати на действащата тогава новоизбрана кметица на "Младост" бус със 167 папки за проекта "Гранд каньон" на турския инвеститор Garanti Koza.

Още коментари на Борисов от разговора

За "Има такъв народ": "Цялата отговорност за провала на новите избори ще носи Станислав Трифонов. На фона на тежката пандемия и световна криза, новото мнозинство се занимава не с друго, а с Изборния кодекс. Светът се отказа от електронното и пощенското гласуване, а ние тепърва ги въвеждаме. Международните експерти от ОССЕ ни казват, че изборите са честни и прозрачни, а ние се чудим как да ги опорочим. А дали новото мнозинство и менторът му Румен Радев не целят именно хаос и постоянен служебен кабинет? Искат повече правомощия за президента, а той не изпълнява дори тези, които има сега. Мълчи оглушително за Навални, за шпионския скандал в Чехия, за напрежението в Черно море - все ключови за външната ни политика теми."

За Мая Манолова: "Разпоредих на ПГ на ГЕРБ да оттегли искането си за оставка на Мая Манолова като председател на Комисията по ревизия. Макар и тя все още да не е разбрала какъв е редът за получаване на информация от държавните органи, истеричното й поведение ясно откроява разликата между работещата и неработещата партия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови